Desnivel: Erőss Zsolt halott

FRISSÍTVE: 11:40

Egyelőre nem keresik tovább a Kancsendzöngán eltűnt két magyar hegymászót, Erőss Zsoltot és Kiss Pétert - mondta el Vincze Szabolcs, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció szóvivője szerdán az MTI-nek.

FRISSÍTVE: 11:24

A Desnivel hegymászó portál szerint öten, köztük Erőss Zsolt és Kiss Péter is meghaltak.

FRISSÍTVE: 11:13

A megmentésükre küldött serpák sem találják Erőss Zsoltot és Kiss Pétert a 7600 méter magasban lévő IV-es táborban és a környékén sem.

A 2013-as Kancsendzönga (8586 m. Himalája, Nepál) Expedíció két csúcsmászója, Erőss Zsolt és Kiss Péter, a csúcsról való ereszkedés közben 8000 méter körüli magasságban eltűnt.

ezt Kollár Lajos, az expedíció vezetője közölte a Kancsendzönga alaptáborából.

A nepáli Kancsendzönga csúcsát hétfőn sikeresen meghódító Erőss Zsolt és Kiss Péter még nem ért le a legmagasabb, 4-es táborba.

A csúcstámadás óta több katasztrófa is történt:

  • egy nagy lavina elvitte a kettes tábort,
  • egy koreai és egy bangladesi hegymászó leereszkedés közben meghalt,
  • két serpa megsérült,
  • a lavina miatt sokan a szabadban töltötték az éjszakát.

A tegnap esti hírek szerint Erőss Zsolt és Kiss Péter fáradt és nagyon le van gyengülve, ezért kellett segítséget küldeni eléjük.

Jött is a következő rádió Zsolttól 20 órakor: Lali, nagyon legyengültem, nem tudok tovább menni, Péterék előttem, lejjebb vannak 60-100 méterrel. Próbáltam fényjeleket adni, de nem ért semmit!

Ennél jobban régen lepődtem meg, hiszen semmi jele nem volt a hirtelen erővesztésnek, és pont Zsoltnál. Úgy tűnt nálam csak Zsolt lepődött meg jobban, a hangján is éreztem, hogy komoly a baj!

És így maradtunk egész éjszaka, Kb. 8300 méteren, -30 fokban. Félóránként beszéltünk a rádión. Hajnal felé hívott és azt mondta, hogy kicsit összeszedte magát és elindul lassan lefelé. Örültem, mert a fagyásveszély nagy úr.

Egy óra múlva beszéltünk és kérdeztem Petit. Még egy meglepetés, azt mondta -itt van mellettem! És úgy is volt. Peti átvette a rádiót és elmondta, hogy Zsozsó egy kicsit rossz bőrben van, de masszírozza és lassan ereszkednek lefelé!

Erőss Zsolték helyi idő szerint vasárnap este hatkor érték el a csúcsot.