Több rovarirtó szert betiltottak az Európai Unióban

Elfogadta az Európai Bizottság azt a határozatot, ami szerint az egész Európai Unióban korlátozzák három ún. neonikotinoid rovarirtó szer alkalmazását, mert ártalmasak a méhekre. Legalábbis az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) egy januári tanulmánya szerint van összefüggés a méhek kolóniáinak rejtélyes fogyása és a neonikotinoid használata között.

A korlátozás a klotianidin, az imidakloprid és tiametoxám nevű szerekre vonatkozik. December 1-jén lép hatályba, és két éven belül felülvizsgálják. (MTI)

szunyog7

A tiltás Magyarországot különösen érzékenyen fogja érinteni, mert a hibrid vetőmagtermesztésben szinte csak neonikotinoidokat használnak, szinte minden anyamagot ilyen típusú termékekkel csáváznak. Ha betiltják, nincs helyettesítő termék, és védelem nélkül maradhat a hibridvetőmag-előállítás.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szerint viszont Magyarországon eddig nem találtak közvetlen összefüggést a három említett növényvédőszer használata és a méhpopuláció megritkulása között, bár csak a kaptárban történő elhullást vizsgálták.

A kormány arra is hivatkozott, hogy Magyarország, mint az EU egyik legnagyobb méztermelő országa, kiemelten érdekelt a kérdésben. De a tiltás pont a méheket védi, így a kormány inkább a kukoricatermesztők érdekét veszi figyelembe.