Parlamenti puska az utolsó májusi ülésre

parlament
2013 május 27., 06:16
photo_camera MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Háromnapos üléssel búcsúzik a tavasztól a parlament, de új törvényeket szokás szerint csak hétfőn alkotnak, egyből hatot.

  • Az elektronikus anyakönyvről - a kormány halad a korral, a papíralapú anyakönyvezést elektronikus váltja (.pdf). A kritikusok kifogásolják, hogy a váltás minden átmenet nélkül történik, ezért aggódnak, hogy elveszhetnek adatok.
  • Egyes ingatlanok fővárosi önkormányzat részére történő átadásáról - Ez még nem a Margitsziget fővárosi tulajdonba adásáról szóló törvény, most csak a Duna-parti kikötőket adják a főváros kezelésébe. (.pdf)
  • Az útdíjról - Esküszöm, hogy próbáltam megérteni a 22 oldalas javaslatot, de csak annyit sikerült felfogni, hogy lesz útdíj. Vagy úthasználati díj. Az biztos, hogy vagy útdíjat, vagy úthasználati díjat kell fizetni, de a kettőt egyszerre biztos nem. (.pdf)
  • Az egyháztörvény módosítása - az Alkotmánybíróság vonatkozó határozata és az alaptörvény módosítása után most az egyháztörvénybe is beleírják, hogy az elutasított egyházak a parlament döntése után az AB-hez fellebbezhetnek. És még azt is deffiniálják, hogy mitől nem egyház egy egyház. (.pdf)
  • Az önkormányzati segély kialakításáról - Az új szabályozás szerint az önkormányzatok pénz helyett Erzsébet-utalványt adhatnak a rászorulóknak. (.pdf)
  • A vízgazdálkodásról - Az új törvény szerint az ásvány-, gyógy- és termélvizeket elsősorban gyógyfürdők építésére kell használni. Ha pedig valaki energiatermelésre használja a termálvizet, gondoskodnia kell a kitermelt víz elhelyezéséről.

Emellett még határozhatnak arról is, hogy valaki írjon egy jelentést az agrárgazdaságról. Minden másról csak említés szintjén beszélnénk, mert még rengeteg törvény van a napirenden.

Hétfőn tárgyalják az kormány és a vidékfejlesztési miniszter munkáját támogató kormányzati testületekről szóló törvényt; a biztosítási törvényt; a pénzügyi konglomerátumok kiegészítő felügyeletéről szóló törvényt, a nemzeti vagyonról szóló törvényt; a polgármesteri tisztség ellátásáról és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról, illetve az önkormányzatokról szóló törvényt; az elektronikus ügyintézésről szóló törvényt; a földgázellátásról szóló törvényt; a távszerencsejáték szervezéséről szóló törvényt; a büntető tárgyú törvények módosításáról szóló törvényt; a honvédségi adatkezelésről szóló törvényt; az atomenergiáról, az energetikáról, a fegyveres biztonsági őrségről és a természetvédelmi, mezei őrszolgálatról szóló törvényeket módosító törvényt; a személyszállításról szóló törvényt, a szippantyúzott szennyvíz rezsicsökkentéséről szóló törvényt; a közbeszerzési törvényt; a költségvetés módosításáról szóló törvényt, a távolléti díj számításával és a közpénzek szabályozásával összefüggő törvényeket.

Kedden tárgyalják a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás minősítéséről szóló törvényt; a mező- és erdőgazdasági földek fogalmáról szóló törvényt; a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvényt; az országgyűlési törvényt; az állami ingatlanok ingyenes tulajdonba adásáról és a hiteladósok lakhatásának bizotsításáról szóló törvényt; az oktatás szabályozására vonatkozó törvényt; az egészségügyi és egészségbiztosítási törvényeket; a rendészeti tárgyú törvényeket; a körözési nyilvántartási rendszerről és a személyek, dolgok felkutatásáról és azonosításáról szóló törvényt.

Szerdán tárgyalják a kampányfinanszírozási törvényt és a választási eljárási törvényt, amikről bővebben itt olvashat. Tárgyalják még a bírósági végrehajtásról szóló törvényt, a nemzeti köznevelésről szóló törvény az óvodák működőképességének megőrzése és a gyermekek védelmében szükséges módosítását. Tárgyalnak két, ellenzéki kezdeményezésű határozati javaslatot is. A szocialisták a vészkorszak megismerése és az emlékezetkultúra érdekében szükséges intézkedésekről, a Jobbik a recski munkatáborban a kommunista diktatúra erőszakszervezetei által lekövetett rémtettek hiteles bemutatásáról határoznának. És szerdán tárgyalják az idei címadási verseny győztesét, "A diktatúrák által intézményesített gonoszság, valamint a történelem, jövő nemzedékek számára történő objektív bemutatásáról" [sic!] szóló kereszténydemokrata határozati javaslatot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.