Amnesty International: Két halott, ezernél több sebesült Isztambulban

külföld
2013 június 01., 16:48
photo_camera REUTERS/Umit Bektas

Ahogy ma pörgettük az isztambuli és ankarai tüntetésekről szóló híreket, a webkettes forrásoknál folyamatosan jött szembe, hogy hány halott lehet, de ezekkel nem nagyon tudtunk mit kezdeni, hiszen ellenőrizhetetlenek, ráadásul legtöbbször egymásnak is teljesen ellentmondanak.

Az biztos, hogy a török rendőrség hihetetlenül brutálisan támadta a tüntető tízezreket, szóval persze egyáltalán nem volt elképzelhetetlen, hogy lehetnek halálos áldozatok. Az Amnesty International szombat esti közleménye szerint a szervezet két halottról, és több mint ezer sérültről tud. Az emberi jogi szervezet amúgy irodát tart fenn Isztambulban, a Taksim térhez közel, ahol 20 orvossal várják a nap 24 órájában a sérülteket.

Az AI közleménye szerint a legtöbb sérülést a könnygázgránátokkal okozták a rendőrök, volt, amikor közvetlenül a tömegbe lőtték bele azokat, súlyos fejsérüléseket okozva. Arról is van információja a szervezetnek, hogy több tüntető elvesztette a látását a közelről kilőtt gránátok miatt. De lőttek be könnygázt zárt terekbe is, bárhova, ahova bemenekültek a tüntetők.

Voltak sérültek, akiktől megtagadták a megfelelő orvosi ellátást, olyan sérülteket is fogva tartanak kezelés nélkül rendőrségeken, akiknek sürgősen kórházba kéne jutniuk. (MTI)

 

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.