Újra kiherélnék az infótörvényt

politika
2013 június 03., 10:28
  • Cser-Palkovics András és Vas Imre fideszes képviselők még április végén kezdték meg az infótörvény kiherélését.
  • Az általuk benyújtott, és az Országgyűlésben sürgősséggel elfogadott törvény súlyosan korlátozta az állampolgárok jogát, hogy közérdekű adatokat ismerhessenek meg.
  • A törvény miatt több korrupcióellenes civil szervezet kilépett a kormány korrupcióügyi munkacsoportjából.
  • A törvény szerint aki túl sok, vagy túl részletes adatot kért arról, hogy egy közintézmény hogyan gazdálkodik a közpénzekkel, az visszaélésszerű adatigénylőnek minősül, és nem kell neki válaszolni.
  • A törvényt az Index szerint az Átlátszó és a 444 miatt vezetnék be.
  • Áder János nem írta alá a jogszabályt, és visszaküldte az országgyűlésnek.
  • A Fidesz alig változtatva újra a parlament elé viszi a módosítást.

Alig változtatott Cser-Palkovics András fideszes képviselő az infótörvény módosításán, amit két hete Áder János köztársasági elnök küldött vissza a parlamentnek.

A tervezet továbbra is kibúvót ad az állami, vagy közpénzzel gazdálkodó intézményeknek az alól, hogy túl részletes tájékoztatást kelljen adniuk működésükről az érdeklődő állampolgároknak vagy újságíróknak.

A közfeladatot ellátó szerv gazdálkodásának átfogó, számlaszintű, illetve tételes ellenőrzésére irányuló adatmegismerésekre külön törvények rendelkezései irányadók. Ha erre való hivatkozással az adatigénylés elutasításra kerül, az adatigénylő az Infotv. 52 . §-a alapján a Hatóságnál bejelentéssel vizsgálatot kezdeményezhet .

Ez az egyik "érdekes" változtatás.

Egyrészt Hatósági bejelentést eddig is bárki bármikor tehetett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál, ehhez a múltban sem volt szükséges Cser-Palkovics képviselő felhatalmazására. De mondjuk meg is tilthatta volna, szóval tök jó.

Másrészt a "tételes ellenőrzésére irányuló adatmegismerések" rész pont nem mond semmit. Megint egy hivatalnok dönti el, hogy ha mondjuk jövőre is szeretnénk kikérni a frakciók tanácsadói szerződéseit, akkor az most ilyen tételes adatmegismerésnek minősül, vagy nem. Nyilván annak fog

És persze a módosításban említett "külön törvények" rész sem igazán egyértelmű. Ennek alapján nyugodtan mondhatja bármely hivatal, hogy amit az Állami Számvevőszék például ellenőriz, arról állampolgár vagy újságíró nem kérhet adatot.

Áder kifogásai

A most beadott újabb módosítás azért is fura, mert azokat a problémákat csak részben kezeli, amiért az államfő nem írta alá a törvényt.

Álláspontom szerint a módosítás a közérdekű adatok megismeréséhez való jog korlátozásának terjedelmét nem határozza meg pontosan a külön törvényben szabályozott ellenőrző szervek ellenőrzési jogosítványainak mélységére és terjedelmére való utalással.

illetve

A közfeladatot ellátó szerv túl széles körű mérlegelési lehetőséget kap annak megítélésére, hogy mi az a tartalmi tájékoztatás, ami már egy ellenőrző szerv „kényszerjellegű” adatbetekintési körébe vonható.

A TI szerint már jobb a törvény

Egy fontos részt kihúztak a törvényből, ami a leginkább korlátozta volna az információszabadságot - mondja Ligeti Miklós, a Transparency International nevű korrupció-ellenes civil szervezet jogi igazgatója. A Cser-Palkovics féle eredeti módosítás egy a következő részt tartalmazta.

E törvény hatálya nem terjed ki a külön törvényben szabályozott tájékozódási, iratmegismerési, betekintési és másolatkérési jogokra

Ha ez marad, akkor az azt jelentette volna, hogy az országgyűlés bármikor elfogadhat egy olyan új törvényt, ami alapján csak mondjuk egyes állami szervek neve nylvános, más adata nem. Ez kikerül a törvényből és ez nagyon jó hír - mondta Ligeti.

Igenis figyeltek Áderre és Péterfalvira

- A Köztársasági Elnök Úr észrevételeit megküldtük a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Péterfalvi Attila részére, kérve a Hatóság szakmai álláspontját az ügyben. A Hatóság állásfoglalása a múlt héten megérkezett. A Hatóság szakmai javaslata alapján az Alkotmányügyi bizottság a mai ülésén módosító indítványt nyújtott be a törvényjavaslathoz. A parlament a jövő heti ülésén dönt a javaslatról - közölte Cser-Palkovics András, amikor a legújabb javaslatáról érdeklődtünk.

Nem kell mindenkinek folyton ellenőrizni

Az új módosító indoklásában Cser-Palkovics továbbra is elég egyértelműen fogalmaz azzal kapcsolatban, hogy mi a célja akciójának:

A közfeladatot ellátó szervek gazdálkodásának célszerűségét, eredményességét valamint törvényességét érintő ellenőrzések lefolytatására külön törvényben meghatározott szervek jogosultak és nem az Infotv. szerinti adatigénylő.

Szóval abból, ha szükségtelenül sokan (horribile dictu, egyszerű állampolgárok is) ellenőrzik a közintézmények gazdálkodását csak baj van. Ezzel szemben ha csak a legendásan hatékony ÁSZ és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal nézegeti például az intézmények részleges költségvetését, az újságírók meg mondjuk nem, az direkt tök jó.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.