Még pár ezer csehet ki kellett telepíteni

külföld
2013 június 04., 05:34

Ústí nad Labemben lezárták a folyón átvezető két közúti hidat, ezzel kéttévágva a százezres várost, és 1700 ember kitelepítését is elrendelték. A város két része közötti összekötetést ideiglenesen a vasúti hídon keresztül biztosítják, egy speciális szerelvénnyel. Az Elba vízszintje Ústínál már kilenc méter körül van, holott normálisan a vízmagasság három méter körül mozog.

Kritikus helyzet alakult ki a Moldva és az Elba találkozásánál fekvő Melníkben, ahol víz alá került a város egy része, és 1500 embert szólítottak fel lakóhelye elhagyására.

Hasonló a helyzet Kralupyban, valamint a német határhoz közeli Decínben, ahol szintén lezárták a folyó menti utakat, utcákat, és a délelőtt folyamán a veszélyeztetetteket kitelepítik.

A Prágától északra fekvő Zálezlicén, ahol a 2002-es árvíz idején 120 ház omlott össze, az éjjel ismét átszakadt a falut védő gát, és házak tucatjai kerültek víz alá.

A fővárosban délelőttre várják a Moldva tetőzését. Kora reggel a folyó vízhozama 3200-3300 köbméter volt másodpercenként, a mobilgátak számítások szerint legfeljebb 3700 köbméteres vízhozamig állhatnak ellen a víznyomásnak.

Súlyos problémát jelent a közlekedés Prágában, miután a metróállomások harmada le van zárva, így a metró csak nagyon korlátozottan működik. A reggeli csúcsforgalomban nagy a káosz.

A víz által elöntött déli városrészek tömegközlekedési eszközökkel továbbra is megközelíthetetlenek, de máshol is gondok vannak, a buszok és villamosok mindenhol túlzsúfoltak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.