Orbán déltől veszélyhelyzetet hirdetett ki

káosz
2013 június 04., 08:43
comments 2

A minszterelnök azt kérte a folyó mentén élőktől, szükség esetén készüljenek fel az esetleges evakuálásra, ami akár egész településeket is érinthet. Az árvízi védekezéshez szükséges költségvetési forrásokat megnyitották, és elkezdték a szakemberek átcsoportosítását az árvízveszélyes területekre – mondta Orbán Viktor a kormányzati koordinációs bizottság ülése után.

photo_camera Mobilgát Pozsony Dévény kerületében
Fotó: MTI / TASR / Michal Svítok

A kormányzat mozgósítani tud körülbelül 8000 katonát, 8000 katasztrófavédelmi dolgozót, 1400 vízügyi szakembert és 3600 rendőrt. Utóbbiakkal kapcsolatban Orbán Viktor azt kérte Pintér Sándortól, hogy a mozgósításuk ne járjon a közbiztonság csökkenésével az ország más területein.

Rekordárvíz

Az Ausztriától kapott adatok alapján történelmi magasságú vízállás várható a Dunán, és elhúzódó védekezésre kell berendezkedni. A hatalmas víztömeg szerdán lép be az ország területére, ezért a legnehezebb időszak a hétvégén várható, a kormány energiájának legtöbbjét így a védekezésre kell összpontosítani – mondta Orbán, aki szerint „reális esély van arra, hogy megtartsuk a vizet a medrében”.

photo_camera A Fővárosi Csatornázási Művek Mélyépítő Kft. szakemberei az úgynevezett védvonali áttörések, azaz az árvízi kapukat zárják le az óbudai Királyok útján
MTI Fotó: Kovács Attila

Orbán Viktor azt kérte az állampolgároktól, hogy működjenek együtt a hatóságokkal, mert „a víztömeg olyan óriási, hogy valóságos kockázatot jelent az emberéletre nézve”. „Ha van együttműködés, mindenkit meg fogunk védeni” – mondta.

A kormányzati koordinációs bizottság ülésén részt vett Tarlós István is, Orbán szerint ugyanis a védekezés középpontja valószínűleg Budapest lesz.

(MTI)

A nagyobb Duna menti nagyvárosok vízállásának legfrissebb előrejelzései itt láthatók.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.