Meghalt Iain M. Banks

KULTÚRA
2013 június 09., 16:31

A skót író 59 éves volt, két hónapja jelentették be, hogy rákos. Ő írta többek között a Kultúra sci-fi sorozatot (Emlékezz Phlebasra, A játékmester, Fegyver a kézbe, stb.) és írt bőven nem sci-fi regényt is (A darázsgyár, stb.). Magyar wikipedia szócikk itt, a hivatalos oldala pedig itt. Három hete fejezte be utolsó regényét. (BBC)

Név nélkül nyilatkozó munkatársunk, aki a Herczeg Márk, így emlékezett Banksről:

A Darázsgyár befejezése örökre megmarad annak, aki olvasta, de aki igazán szereti a sci-fit, annak minden regénye ugyanezt adja. Az összes műfajba belekóstolt, mindig best of-ot írt: jól ment neki az akcióthriller (Emlékezz Phlebasra), a krimi (Játékmester), a dráma (Nézz a szélbe), a Holtpontban pedig a Hyperion-sorozathoz hasonlóan ment el a végsőkig.

Azzal, hogy a nyolcvanas években szakított a kemény sci-fik steril nyelvével, de mégsem állt be a neonoir írók sorába, az űroperáival ő lett a sci-fi Wagnerje. A Kultúra civilizációjánál, amiben emberek és mesterséges intelligenciák anarchista űrközösségeket alkotnak, optimistább utópiát már senki sem fog írni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.