Orbán: Most már Budapestre kell koncentrálni

Esztergom meg fogja úszni - mondta a városban tartott reggeli sajtótájékoztatóján Orbán Viktor. Szerinte most már Budapestre kell koncentrálni. Tamás Bence a helyszínen van.

- Szervusz Bence, mit mondott a miniszterelnök?

- Szervusz Gergő! Orbán Viktor mindenkit megnyugtatott, hogy Esztergom, ahol már órák óta tetőzik a Duna, meg fogja úszni. A Dunakanyarban Nagymaros, Szőny, a pilismaróti üdülőövezet és Dunabogdány veszélyeztetettek, de ezek is tarthatóak. Utóbbi helyen székelyföldi önkéntesen védekeznek. Azt mondta, most már az ország szívére, Budapestre kell koncentrálni, és szerinte, ahogy a tegnapi budai miniárvíz is mutatta, főleg a csatornázási műveknek lesz nagy szerepe, mert rajtuk múlik, a közműrendszer mennyire tudja elvezetni a vizeket.

A Római-part és a Margit-sziget veszélyeztetettek, a miniszterelnök arra számít, 7-8 nap kell ahhoz, hogy apadni kezdjen majd a Duna. Arra kérte a Fidesz-frakciót, hogy hétfőn a parlamentben döntsenek a vészhelyzet meghosszabbításáról. A keddi kormányülésen pedig arról döntenek, kell-e veszélyhelyzetet elrendelni a Duna Budapest alatti szakaszain.

Győr és Komárom térségét csütörtök-péntek környékén hagyhatják el a védekezőt.

Orbán mérleget is vont. Eddig nem halt meg senki, nem sérült meg senki, egy budakalászi rémhírterjesztőt pedig őrizetben tartanak.

- Bence, köszönjük a bejelentkezést!