Necas: a legszürkébb lett a legbalhésabb

külföld
2013 június 16., 21:11

Petr Necas a szívósan dolgozó unalmas politikus imidzsével jutott a csúcsra. A sikert annak köszönhette, hogy elhitték róla, ő nem lehet benne semmi balhéban, mert annyira visszafogott és érdektelen. Ehhez képest a rendőrök most sorra vitték el az embereit, és vasárnap este bejelentette, hogy lemond.

Necas jövőre lesz 50 éves, négy gyermek édesapja, és eddig úgy ívelt a karrierje, hogy ásítozva lehet csak végigolvasni életrajzait. Fizikus szakon végzett Brnóban, aztán négy évig egy tévégyárban dolgozott mérnökként a fejlesztési osztályon. 1991-ben lépett be a jobbközép ODS-be.

Beszéltem a feleségemmel, és nem kérem

Innentől szépen lépdelt felfele a ranglétrán. 1992-ben lett először képviselő, azóta mindig bejutott a parlamentbe, mára igazi veteránnak számít. 1995-ben már hadügyminiszter-helyettes volt. 1997-ben megkaphatta volna  a belügyi tárcát. Ezt el is fogadta, majd néhány nap múlva családi okokra hivatkozva  - „beszéltem a feleségemmel”, mondta – mégse élt a lehetőséggel. 2006-2009 között már engedett a lehetőségnek, és miniszterelnök-helyettes és munkaügyi miniszter lett. És közben a párt alelnökévé is megválasztották.

photo_camera Fotó: MTI/EPA

Necas nagy mentora az ODS párt alapítója, sokáig a cseh köztársasági elnök Vaclav Klaus volt. Klaushoz hasonlóan erősen euroszkeptikus nézeteket vall, és mindig egyértelmű volt lojalitása az EU-ban rendszeresen botrányt okozó Klaushoz.

Kerestek egy uncsit

2009 márciusában megbukott a jobbközép kormány, de nem írtak ki új választásokat, hanem a statisztikai hivatal vezetője ugrott be több mint egy évre ideiglenes, ügyvivő kormányt alakítani.

Nem sokkal a 2010 júniusi választások előtt lett Necas a párt elnöke és miniszterelnök-jelöltje, hogy a cseh belpolitikai őrületben legyen végre egy unalmas jelölt. A jobbos Topolanek és a balos Paroubek határozták meg színre lépésekor a cseh belpolitikát, és mindketten durva szavakat használó, autoriter vezetőként lettek ismertek. Necas hozzájuk képest maga volt a karizma nélküli szürke hivatalnok.

Templomba járt, semmilyen botrányba nem keveredett bele, nem lehetett tudni nőügyeiről (most már van ilyen pletyka is), egyetlen gyengeségének az tűnt, hogy nagyon szereti a csokit. „Tiszta úr” becenevet kapta a cseh sajtótól, annyira kívül állt a sok botrányon. A kampány idején azt írták róla, hogy még azt is nehéz elhinni róla, hogy tényleg szeret síelni. Annyira karót nyelt figurának tűnt, hogy még a siklást se nézték ki belőle. De legalább nem korrupt - hitték.

Lúzerből kormányfő

Nem is nyerte meg a választásokat. Sőt, az ODS története legrosszabb eredményét (20,2%) érte el vele. Mégis miniszterelnök lett, mert ügyesen összetárgyalt egy hárompárti koalíciót. És így olyan többséget szerzett, amit rég nem látott az állandóan kormányválságoktól terhelt cseh parlament.

Kormányfőből lúzer

Necas nem jött be a cseheknek. Egy évvel kormánya megalakítása után már csak 16 százalék támogatta őt az akkori közvélemény-kutatás szerint. Az általa összehozott hárompárti koalíció ugyanis szörnyű marakodásba kezdett.

Sajátjai azért fúrták, mert a legerősebb tárcákat mind a kisebb koalíciós partnerek kapták. A kormányt adó három párt politikusai pedig majdnem olyan vehemenciával szapulták egymást, mint tette azt velük a szociáldemokrata ellenzék. Azóta a prágai városházán már meg is bukott a koalíció, és úgy tűnt, hogy a parlamentben is már csak azért vannak együtt, mert jövőre úgyis választások lesznek.

Necas képtelen volt elsimítani a belső vitákat, miközben a válság erősen megviselte a cseh gazdaságot is. Úgy kellett megszorításokat bevezetni, hogy közben a kormány belső feszültségektől volt terhes, és a januári elnökválasztást az ellenzéki szociáldemokrata jelölt nyerte.

Necas kormánya eddig is kötéltáncot járt, és bár ilyen durva bukásra senki sem számított, évek óta benne van a levegőben, hogy nem húzza ki 2014-ig.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.