Egy jiddis szó miatt nem nyert a filozófus pályázata?

POLITIKA
2013 június 17., 13:39

... minthogy a pályázat minden más szempontból is jónak mondható, a beadott anyag a legjobbak között lenne. Az ösztöndíj odaítélését azonban – morális okokból – nem támogatom.

Kitette a Facebookra az indoklást Demeter Tamás kutató, aki nem nyert a Magyar Tudományos Akadémia pályázatán. A nyest.hu pénteken írta meg, hogy Demeter az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjára pályázott, de az amúgy maximum pontos pályázat 0 pontos összebenyomást tett, emiatt nem nyert vele.

Szily László a Cinken arra tippelt, hogy Demeter mostani ügyének köze lehet az MTA Filozófiai Intézetének 2009-es karácsonyi bulijához, amin Demeter Gábor Györggyel, az intézet igazgatóhelyettesével vitatkozott, és a személyeskedő vitában Demeter a jiddis eredetű mispóhe szót használta, ami családot, összetartó társaságot, pereputtyot jelent, és használják a zsidók meg állítólag az antiszemiták is. Gábor ezt antiszemita támadásnak vette, Demeter pedig tagadta, hogy a megjegyzését ilyen éllel tette volna.

Demeter a történtekről azt mondta az Indexnek, hogy: „Mondja meg az, aki leírta, hogy mit jelent a morális ok, és hogy mi a jelentősége a pályázat szempontjából.” A filozófus szerint az ügy sokkal összetettebb, minthogy egy sima beszólásnak iyen következményei legyenek.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.