Milliárdokért rekultivál Felcsút polgármestere

gazdaság
2013 június 17., 11:40
photo_camera Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor a Felcsút-Kaposvár focimeccsen.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
  • Mészáros Lőrinc Felcsút polgármestere, az Orbán Viktor alapította Puskás Ferenc Labdarugó Akadémia elnöke, egy ideig a miniszterelnök kedvenc focicsapatának, a Videotonnak a tulajdonosa. Földjei szomszédosak Orbán neje, Lévai Anikó Felcsút környéki földjeivel.
  • Családi vállalkozása a Közgéppel és a Strabaggal is nyert már rekultivációra pénzt, összesen 5,38 milliárd forintot.
  • Mielőtt szeméttelepeket borítottak volna földdel, csatornaépítéssel foglalkoztak, az 1,34 milliárdot hozott.
  • A Mészáros és Mészárosnak már 2010 előtt se ment rosszul, a kétszáz főt foglalkoztató cég 2009-ben is 283,3 milliós nyereséget termelt.
  • 2011-re árbevétele megduplázódott, nyeresége megháromszorozódott.

Mészáros Lőrinc igazi self made manként indult. A rendszerváltás előtt gázszerelő volt, utána céget alapított. Emberei gázvezetékeket, közműveket építettek. Sikeres ember lett, az Opten cégadatbázis adatai szerint kétszáz főt foglalkoztató cége, a Mészáros és Mészáros 2009-ben, a kormányváltás előtti évben már 995,7 milliós nettó árbevétel mellett 283,3 milliós nyereséget termelt. A kormányváltás óta viszont valósággal szárnyal.

2013. február 11-én kihirdették a Duna-Vértes Köze Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás települési szilárdhulladék-lerakóinak rekultivációjára kiírt közbeszerzési pályázat végeredményét. A szilárdhulladék magyarul háztartási hulladék, a lerakó a szeméttelep, a rekultiváció pedig az, amikor a szeméttelep tetejére földet hordanak. Az ilyen munkákra milliárdos nagyságrendben lehet uniós forrásokat nyerni elsősorban a hivatalosan energiahatékonysági beruházások finanszírozására fordítható KEOP-ból - ez az a program, aminek a kifizetéseit Brüsszel titokban felfüggesztette, és amiről a kormány most alkut akar kötni.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a pályázat nyertesei ne kapnák meg a pénzüket, csak uniós források helyett a kormány állja majd a cehet, és fizeti ki ebben az esetben 4,473 milliárd forintot az Annavölgy 2012 konzorciumnak.

A konzorciumnak a Közgép, a környezetvédelmi beruházásokkal és mélyépítéssel fogalkozó Békés Drén, az építőipari Westberg és főtevékenységként veszélyes hulladék kezelésével, ártalmatlanításával foglalkozó kecskeméti Design Kft. mellett egy felcsúti cég, a Mészáros és Mészáros Kft. is tagja. A cég főtevékenysége újabban "építési betontermékek gyártása", de foglalkozott már mozgó büfék üzemeltetésével is.

A Mészáros és Mészáros igazi családi vállalkozás. Jelenleg Mészáros Ágnes az ügyvezetője, a két tulajdonos, Mészárosné Kelemen Beatrix Csilla és Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester lánya.

A vállalkozás főtevékenysége 2012. május 16. óta az építési betontermékek gyártása, de korábban foglalkozott lakó- és nam lakó épület építésével, előtte pedig három éven át saját tulajdonú ingatlan adásvételével foglalkozott.

Ahogy arra már utaltam, a Mészáros és Mészáros valódi üzleti vállalkozás, aminek már Orbán második kormányzása előtt is jól ment. De igazán 2011-ben indult be az üzlet, akkor már 2,197 milliárd volt az éves nettó árbevétel és 852,8 millió a nyereség. A 2012-es évről még nincsenek adatok, a 2013-as bevételekért viszont egészen biztosan nem kell aggódni.

UPDATE: A Mészáros és Mészáros 2012-ben 3,258 milliárd forintos bevétel mellett 1,264 milliárd forintos adózott eredményt ért el, amiből a cég tulajdonosai 800 millió forintot vettek fel osztalékként. Köszönjük Hava Nikita Vladimirovicsnak az infót!

A 2013 februári 4,473 milliárdos tender előtt is nyert már rekultivációs közbeszerzést. 2012. szeptember 12-én a Strabag partnereként nyert rekultivációs feladatokat a székesfehérvári, oroszlányi és dunaújvárosi régiókban, 909,5 millió forintért.

Mielőtt beszállt volna a rekultviációs bizniszbe, a Mészáros és Mészáros csatornaépítésben utazott. 2012. július 6-án a már említett Békés Drénnel közösen nyert a Séd-Sárvízi csatorna hosszú távú fejlesztési programjára kiírt közbeszerzésen 879,3 millió forintot, április 20-án pedig a Szekszárd-Paksi Vízgazdálkodási és Környezetvédelmi Kft-vel 455,6 milliót a Szekszárd-Bátai főcsatorna komplex vízrendezésére. 2011-ben is a vízügyben utaztak, akkor Felsődobsza árvízvédelmi fejlesztésére nyert el 486 millió forintot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.