Most az eredmények megőrzéséért szorítanak meg

  • A kormány újabb megszorítást jelentett be
  • A tranzakciós illetéket megemelik, a határt a készpénzfelvételnél eltörlik
  • Emelik a cégek telekomadóját.
  • A befektetéseket megadóztatják, a bányajárulékot emelik
  • Nagyon kevés pénzt szedett be a kormány

Ami a legutolsó Varga-csomagnál kimaradt, azt most megszorította kormány. Varga Mihály bejelentette a legújabb kormányzati intézkedéseket, amikben adóemelések is vannak, mert nagyon kevés pénz jött be eddig, ahhoz képest, amit akartak.

A tranzakciós illetéket megemelik, 0,3 százalékról 0,6 százalékra, a készpénzfelvételnél pedig 0,2-ről 0,3-ra. Ami viszont a legnagyobb változás, hogy az adó tranzakciónkénti hatezer forintos felső határát a készpénzfelvételeknél eltörlik, az utalásoknál viszont megmarad. Varga szerint erre azért volt szükség, mert túl okosan reagáltunk a változásokra, és ezért nem jött be belőle annyi pénz, amennyit vártak.

A távközlési adót is emelik

A cégeket terhelő távközlési adó kettőről három forintra, a felső határa pedig 2500 forintról 5000 forintra nő. 12 százalékról 16 százalékra emelik a bányajáradékot, a tőkejellegú befektetésekre pedig hat százalékos egészségügyi hozzájárulást vetnek ki. Ezek augusztustól lépnek majd hatályba.

Az előző Varga-csomagban meglengették, hogy leállítanák a stadionépítéseket és a nagy állami beruházásokat. Most viszont azt jelentették be, hogy a kormány beruházási alapot csinál, hogy ezeket be lehessen fejezni.

Nem akarunk úgy járni, mint Málta

Varga szerint a lépés legfőbb oka, hogy nem akarunk úgy járni, mint Málta. Ők ugyanis szinte azonnal visszakerültek a túlzottdeficit-eljárás alá, miután kiengedték őket. Ez viszont azt jelenti, hogy a kormány tényleg nem bízik abban, hogy biztosan tudják tartani a jövő évi hiánycélt.

Mondjuk erre okuk is van. Egyrészt több kormányzati intézkedésből nem jön be annyi pénz, mint amennyit szerettek volna. A pénztárgépek NAV-hoz kötéséből idén százmilliárdot vártak, de ehelyett még rá is fogunk fizetni. Az e-útdíjból sem lesz semmilyen bevétel, viszont az állam viseli a kiépítés költségeit. A tranzakciós adóból sem jött be annyi pénz, amennyit szerettek volna. Ráadásul az árvíz is plusz pénzekbe került, ráadásul nem is kevésbe.

Az alacsony infláció sem tesz jót a költségvetésnek. Varga szerint a lakosságnak lehet, hogy jó, de az államnak bevételei esnek ki miatta. A kormány 301 milliárd forintos éves bevétellel számolt tavaly, ehhez képest május végéig 52 milliárd érkezett be, ami a terv 17 százaléka. Ez nagyon rossz teljesítmény.