https://444.hu/assets/zaszlos.jpg

"Vesszenek a bankok!" - tüntetnek a devizahitelesek

káosz
2013 június 25., 12:30

Kisebb megmozdulássá fajult a per, ahol elmaradt az ítélet.

Keddre várta mindneki, hogy a Kúria döntést hoz egy devizahiteles és az OTP perében. A tét igen nagy volt: a felperes szerint érvénytelen a devizahitele, mert a szerződésben nem volt feltüntetve, hogy a vételi és eladási árfolyam közti különbség az átváltásnál a bank haszna. Márpedig a törlesztőrészleteket az OTP ez alapján számolta. Sőt a legtöbb bank is így tett, úgy vették, hogy ez olyan általános gyakorlat, ami nyilvánvaló és közvetetten  ki kellett hogy derüljön. Másodfokon azonban már megnyerte ezt a pert a devizahiteles, így vitte az OTP az utolsó lehetséges fellebviteli helyre, a Kúriára az ügyet.

photo_camera Fotó: Ács Dani

Az ítélet jelentőségét átélte mindegyik oldal: Szász Károly, a PSZÁF elnöke levelet írt a bíróságra, hogy bankpánik lesz, ha az OTP veszt. Ugyanis felmerülhet akkor az összes devizahitel semmissé tétele.

photo_camera Hitelt, majd eseményt vett fel. Fotó: Botos Tamás

A túloldalon, több devizahiteleseket összefogó, és a törlesztés megtagadását kívánó szervezet (például az Otthonvédelmi Tanács, a Nem Adom a Házamat Mozgalom és a Koppány Csoport) viszont a Győzelem Napjaként hirdették meg a mai tárgyalást.

Amikor kiderült, hogy a bíróság július 4-re halasztotta az ítélete, a Kúria előtt várakozók "Vesszenek a bankok!" skandálással spontán tüntetésbe kezdtek.

photo_camera Az Erste bank portálja. Fotó: Botos Tamás

Az Oktogonnál az Erste Bank kirakatát egyikük piros festékkel mázolta össze. Az illetőt a rendőrök elő akarták állítani, és ebből dulakodás lett, a többi tüntető igyekezett megvédeni őt. Aztán tovább indultak a Deák tér felé, és igyekeztek csatlakozókat toborozni.

photo_camera Fúj, bankok! Fotó: Botos Tamás

Mintegy százan vannak, a rendőrök még többen. Jelképesen felakasztottak egy bankárt.

photo_camera Bankárakasztás. Fotó: Botos Tamás

Minden bankfióknak neki akarnak menni, de erőszak nincs, a rendőrök védik a fiókokat.

A skandált rigmusok között van a "gyilkosok" és a "korruptak" is.

Fél háromkor az Astoriánál tartottak. A cél a Képviselői Irodaház, a Jászai Mari térnél.

Fél négykor útközben visszaértek a Kúriához, ahonnan az egész indult. Itt elhangzott: "nincs tovább tili-toli!"

 

photo_camera "Nincs tovább tili-toli" Fotó: Botos Tamás

Ács Dani hangulatvideói a helyszínről:

 

 

 

 

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.