link Forrás

Wendy Davis texasi szenátor 13 órán át készül beszélni, hogy megakadályozza egy szigorú abortuszellenes törvény elfogadását

külföld
2013 június 25., 20:11

Frissebb cikk a témában

A texasi demokrata szenátor, Wendy Davis az obstrukció legszebb amerikai hagyományaihoz nyúl éppen vissza: 13 órán át keresztül tervez felszólalni, hogy ezzel megakadályozza, hogy kedd éjfél előtt szavazzanak az abortusz feltételein jelentősen szigorító törvénytervezetről.

Ha kedd éjfélig nincs döntés, akkor lejár a határidő, amin belül a törvényt el lehet fogadni, és a texasi kormányzó, Rick Perry kénytelen lesz új időpontot kitűzni, amivel sikerül eltolni a törvény bevezetését, és még több médiafigyelmet a témára irányítani.

A törvény tervezetét sok irányból támadták: tiltaná az abortuszt a huszadik hét után, illetve jelentősen szigorítaná, hogy milyen orvosok tehetik azt meg. Az új szabályozás a még mindig meglehetősen rurális Texasban komoly problémát okozhatna a nem nagyvárosban lakó nőknek, ráadásul terjedhetnének a kockázatos, nem szakemberek által végzett beavatkozások is, és sorra zárhatnának be az abortuszokat végző klinikák.

Ha jól számoljuk, Davis valahol a negyedik óra környékén járhat, most éppen hozzá érkezett, őt támogató levelekből olvas fel, de korábban már felolvasta a törvény tervezetét is. A szabályok szigorúak: nem támaszkodhat semmire, nem mehet el még mosdóba sem, az egyetlen rövid ideje akkor lesz a pihenésre, amikor a demokrata képviselők rövid kérdéseket tesznek fel majd neki, különben viszont 13 órán át állva kell beszélnie ahhoz, hogy elnapolják a törvény megszavazását. (via IBTimes)

A most bevezetni tervezett húszhetes határ kijelölése sem ment már zökkenőmentesen, egy texasi republikánus képviselő például tizenöt hetesen már maszturbáló magzatokkal érvelt mellette.

Amúgy még sok idő van hátra, amikor Texasban éjfél lesz, nálunk már reggel hét óra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.