Herceget is öltek a Margitszigeten

történelem
2013 június 27., 18:49

A Margitsziget történetében nem sok véres dolog történt, de volt egy kifejezetten durva is. Itt mészárolták ugyanis le Béla macsói herceget, IV. Béla unokáját.

IV. László megválasztása után az udvar éppen - ahogy sokszor - a Margitszigeten mulatott. A középkori magyar főurak egyik hisztisebbike, Kőszegi Nagy Henrik pont ebben az időben akasztotta össze a bajszát II. Ottokár cseh királlyal (Béla herceg testvére volt amúgy Ottokár felesége). Henrik annyira megsértődött, hogy odarohant ahhoz a Lászlóhoz, aki ellen addig lázadt, hogy felajánlja szolgálatait.

Itt ősszel épp a Margitszigeten ment a buli. November közepe táján Kőszegi Nagy Henrik szóváltásba keveredett Béla macsói herceggel. Henrik árulással vádolta Bélát, majd kardot rántott és összekaszabolta. Olyan apró darabokra vágta a herceget, hogy a testét a margitszigeti apácakolostorban szolgáló másik testvére, Margit, és a többi apáca szedte össze. Nem is vitték messzire, a kolostorban temették el.

A macsói hercegség egyébként a Magyar Királyság egyik bánsága volt, a történelmi Macsó központtal. Ami amellett, hogy minden idők legkirályabb nevű települése (még Kommandót is veri), ma Szerbiában található és Valjevónak hívják.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.