Megtaláltuk a Margitsziget egyetlen lakóját, és meg is népszavaztattuk az elszakadásról

Budapest
2013 június 27., 15:22

A XIII. kerület önkormányzata június 6-án nagy többséggel arról hozott határozatot, hogy augusztus 25-én a Margitszigeten lakóhellyel rendelkező választópolgárok helyi népszavazáson vehessenek részt, hogy válaszolhassanak az alábbi kérdésre:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Margitsziget ne Budapest Főváros XIII. kerület közigazgatási területéhez tartozzon?

A kérdés már tárgytalan, mert a főváros megkapta a Margitszigetet, de mi így is kíváncsiak voltunk a lakók véleményére. A KSH 2011. október 1-i népszámlálási adatai szerint a Margitszigeten három lakás van, és hat ember lakik itt. Életvitelszerűen ennyien biztos nem laknak itt közülük, de tényleg van, aki hosszú évtizedek óta itt él.

Úgy tudtuk, hogy a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-nek van két lakása is a szigeten, de a cégnél nem tudtak segíteni. Viszont miután a szigeten kérdezősködtünk, megtudtuk, hogy van két lakás a japánkert és az egyik szálloda között, a nyilvános WC fölött. Meg is találtuk, és az egyetlen családból otthon is voltak. lako5 A zrt. szolgálati lakásai közül az egyikből már elköltöztek, a másikban viszont még lakik valaki. Ő mesélte, hogy már harminc éve lakik itt, és a nyolcvanas években még összejártak a szomszédokkal, voltak itt úttörőtáborok is, és nagyobb volt az élet. Aztán a szomszédok sorra eltűntek, és mára egyedül maradt a párjával és egy bullterrierrel. (Van egy fia is, de ő nem ide van bejelentve.) lako4 Többé-kevésbé A lakó, aki nem szeretne névvel szerepelni, csendesnek tartja a Margitszigetet, bár azt mondja, azért van, hogy hangoskodnak itt, a kutya sem véletlenül van ott. Vásárolni egyébként Budára szokott átjárni.

A lakó szerint a Margitszigetnek a XIII. kerületnél kéne maradnia, hiszen eddig is így volt, és működött. Bár azt is elismerte, hogy például ez az épület is elég romos állapotban van, ennek ellenére nem újítják fel. lako3 Állítólag még van egy lakó, aki a Champs mögötti csónakházban lakik, bár ő inkább legenda, mert konkrétumot senki se tudott róla mondani. Az Árpád-híd alatti kis vörösrácsos lakásban régen lakott még egy hídőr is, de ott hiába kopogtunk, a befüggönyzött ablakok mögött nem volt senki.

photo_camera Fotók: Botos Tamás / 444

A rögtönzött helyi népszavazás eredménye: a Margitsziget a margitszigetieké, ezért a XIII. kerületnél kellene maradnia.

 

(x) A cikk elkészülésében közreműködött: Vodafone. Legek hálózata

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.