Gazdasági átvilágítás lesz a Mazsihisznél

vallás
2013 június 29., 09:21
  • Új elnöke van a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének, a Mazsihsiznek.
  • Heisler András egyszer már volt elnök 2003 és 2005 között.
  • Gazdasági átvilágítást ígér és reformokat.
  • Ez nem lesz könnyű, mert Zoltai Gusztáv, a Mazsihsiz 22 éve hatalmon lévő ügyvezető igazgatója a tisztújítás után is a helyén maradt.
  • Heisler 2005-bem már megpróbálta őt lenyomni, de akkor nem sikerült.
  • Sokak szerint ha Heisler vele nem számol le, akkor nincs esély az érdemi változásra

Kohn elmegy a rabbihoz tanácsot kérni: - Rabbi, mit tegyek? Hiányzik a hitközségi számláról 1 millió forint! - Tedd vissza, fiam...

Na most azt, hogy hiányzik-e a hitközségi számláról pénz ma még nem lehet tudni, de Heisler Andárs, a Mazsihisz új elnöke azt biztosra ígéri, hogy kideríti, megvan-e minden.

Elszámoltatás

Át kell nézni az elmúlt időszak gazdálkodását, és ha voltak anomáliák, akkor azokat ki kell vizsgálni, és az érintetteket felelősségre vonni.

Ezt ígéri Heisler mindjárt elnökségének elejére.

Őt 2005 óta ellenzékiként tartják számon a hitközségben, és azt sokan jó jelnek tartják, hogy 59-35 arányban nyomta le az elnökválasztáson Horovitz Tamást, aki Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató "jelöltje" volt.

- Sok tanulságot vontam le korábbi elnökségem időszakából: reményeim szerint ezt hatékonyan tudom majd kamatoztatni a jövőben. A MAZSIHISZ szervezetét muszáj megváltoztatni annak érdekében, hogy hatékonyan tudja képviselni a magyar zsidóságot - mondja.

Elég húzós ügyek voltak

Most az elnökválasztási kampányban pattant ki Horovitz lift ügye. A történet nagyjából arról szólt, hogy Zoltai emberének, Horovitz Tamásnak a cégét bízta meg a Mazsihisz egy 40 milliós liftfelújítással, amit a vállalkozás nem oldott meg túl fényesen. Az erről szóló dokumentumokat maga Feldmájer Péter, leköszönő elnök postázta a küldötteknek, miután összerúgta a port Zoltaival.

Májusban az Index írt arról, hogy gondok lehetnek a holokauszt túlélőknek folyósított amerikai támogatások elszámolása körül, és hogy 200 milliós kár érhette a közösséget egy badacsonytomaji tóparti hotellel kapcsolatos döntések miatt.

Még 2011-ben szintén az Index írt a Kozma utcai zsidó temető ügyeiről, ahol a könyvelésében nem szereplő, számla nélküli sírhelyvásárlásokra és a nyilvántartásból hiányzó temetésekre derült fény.

Guszti bácsit nem lehet lenyomni

photo_camera Guszti bácsi looking at sand (Forrás: mazsihisz.hu)

A közösségben sokan úgy látják, a Mazsihisz addig nem változik meg, amíg ott van Zoltai Gusztáv, az 1991 óta regnáló ügyvezető igazgató.

Ezzel kapcsolatban Heisler a Szombatnak azt mondta, hogy új típusú menedzsmentre van szükség, és hogy le fog ülni Zoltaival végigbeszélni, hogy milyen lehetőségek vannak az együttműködésre. Az elnökségről leköszönő Feldmájer a választás után szintén arról beszélt, hogy új szabályok kellenek, amiben az ügyvezető igazgató az elnöknek van alárendelve, és ha ezt Zoltai nem fogadja el, akkor mehet amerre lát.

Ezekkel együtt könnyű elképzelni, hogy a 22 éve hatalmon lévő Zoltai elég mélyen be van ágyazva a szervezetbe, sokan a lekötelezettjei. Heisler egyszer, 2005-ös elnöksége idején már megpróbálta rávenni Zoltait, hogy vonuljon nyugdíjba, akkor ez nem sikerült, és végül ő mondott le.

Zoltait egyébként épp májusban erősítették meg a küldöttek a Mazsihisz tisztújításán. Ez volt az a botrányos ülés, amin Feldmájert leváltották, és ami végül Heisler megválasztásához vezetett.

Mazsihisz vs EMIH vs kis közösségek

Azért a Mazsihisz megújítása nem csak a zavaros pénzügyek rendbetételétől, és Zoltai hatalmának megdöntéséről szól.

A Mazsihisznek klasszikus ernyőszervezetként kell működnie. A valódi érdekképviseletet csak akkor tudjuk elérni, ha nyitunk más zsidó közösségek, a zsidó civil szervezetek és a szekulárisnak mondott közösség felé. Az EMIH-hel pedig be kell fejezni az ellenségeskedést, helyette párbeszédet javaslok velük - mondja Heisler.

A 2004-ben bejegyzett EMIH, a Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség a Chábád nevű közösség szervezete. A Mazsihisz és az EMIH egy ideje fújnak egymásra, mert úgy tűnik, hogy a kormány az új társaságot jobban kedveli, és a Mazsihisznek osztoznia kell velük a zsidóságnak nyújtott állami támogatásokon.

A másik probléma, hogy a Mazsihisz Feldmájer és Zoltai irányítása alatt nem volt túl befogadó szervezet, a kisebb közösségek hiába kopogtattak náluk támogatásért.

Véget vetni a holokauszt-identitásnak

A zsidó közösségek életét jól ismerő forrásaink szerint, ahhoz hogy a Mazsihisz tényleg megváltozzon, és a magyar zsidóság minél nagyobb részét képviselhesse meg kell változtatni a szervezet képviselte zsidó identitást.

Ezt így foglalta össze egyikük.

Most egy negatív, holokauszt-identitás van. Ez minden kritikában, vagy eltérő véleményben antiszemitizmust lát, és nagyjából ki is merül abban, hogy a holokausztra emlékezni kell. Ez egyébként igaz. Emlékezni kell rá. De nem csak erre, és nem egyfolytában erre. A zsidóság sokkal több, mint a holokauszt. Ezt kell hangsúlyozni. Pozitív identitás kell. Bemutatni a modern zsidó kultúrát. Fesztivált szervezni, óvodát alapítani, közösségi életet csinálni. Értéket teremteni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.