Így osztja az egyetemi rádió a magyarkodó médiahatóságot

  • Az Első Pesti Egyetemi Rádiót (EPER) mindenféle zenét, köztük online kiadók (netlabel) szabadon felhasználható számait is játssza.
  • A Médiatanács eljárást indított velük szemben, mert nem tudták eldönteni, hogy a rádióban játszott számok legalább fele az előírásoknak megfelelően magyar-e.
  • Az EPER megpróbált utánanézni, hogy kinek van magyar kötődése az álnéven dolgozó előadók közül.
  • Elég alapos munkát végeztek.
  • Erről nagyon vicces levelet küldtek az NMHH-nak.
  • A hatóság nem vette a lapot, és elmarasztalta a rádiót.

A Médiatanács még májusban küldött nem túl barátságos hangú levelet az Első Pesti Egyetemi Rádiónak (EPER), hogy az általuk ismeretlen zeneműként feltüntetett számok

magyar zeneműnek minősülnek-e, illetve milyen arányban minősülnek annak.

Mi a magyar zene?

Az eleve kicsit problémás az EPER főszerkesztője szerint, hogy mi számít magyar zenének.

A Mttv 203. § 37-ben megfogalmazott kitétel: „magyar... vagy Magyarországhoz kapcsolódó kultúrájának részét képezi,” számomra nem értelmezhető. Kérem Önöket, hogy jelezzék, pontosan hogyan is definiálják ez a két meghatározás. A magyar például állampolgárság? Vagy nemzetiség? Vagy ha az apa volt magyar, az megfelel? És ha a nagyapa? Vagy a feleség? Vagy a férj anyja? Vagy Magyarországon él? Vagy járt már Mo-n?

Ezt is írta a válaszlevelében az NMHH-nak. De azért nem akart kibújni a zenék azonosításának feladata alól sem. Úgyhogy fogta magát, és elkezdett utánajárni, hogy a különböző művésznéven dolgozó, netlabeles előadók közül ki lehet magyar, és ki nem.

Akik nem elég magyarok a Médiatanácsnak

A gyűjtés annyira jó, hogy nem rontanám el saját szöveggel. Érdemes belenézni, mert van még.

Komolyzene: Musica Concertante - vez Nagy Norbert Weiner -Csongor és Tünde - szivt (több tétel).

Az együttes neve nem magyar, hanem latin nyelvű, a karmester magyar nevű, de a szimfonikus zenekar tagjainak névsorát nem sikerült megállapítanom. Feltehetően magyarok, de lehetséges, hogy van közöttük idegen is. A játszott zeneszám Weiner Leó szerzeménye. Nemzetiségének meghatározását Önökre bízom.

Suhov: Wupimaster (karc Dj Globe); igene (2 szám) Heartbox LP [Budabeats]. A Budabeats kiadása.

Suhovról internetes kereséssel sikerült megállapítani, hogy „the beatmaker from Szeged”. Ez nem jelenti azt, hogy magyar volna, lehetséges hogy szerb menekült, de Occam borotvája alapján valószínűsíthetően magyar vagy magyar származású előadó.

SoftMotel: Péntek; Akkor Termett, Nekem; Délután kettő; Cspadék, Fél egy, Tegnapi számom, Levelek lennt c. számok (összesen 7 szám) (Tudod, Hol Van... album)

A címek alapján az előadó vagy szerző magyar, de lehetséges, hogy nem, hanem csak a magyar piac mint célközönség miatt használt magyar címeket.

Sailor: My freeki turntables. A magyar Freakyhouse kiadó kiadásában.

Sailor művészneve Matthias Sailor. Internetes kereséssel sikerült kiderítenünk, hogy a név Mátyás Horákot takarja. Sajnos nem tudtam megállapítani a nemzetiségét, elképzelhető, hogy szlovákiai vagy romániai magyar, de az is, hogy magyarországi.

Tolnai: Motorváros Fényei (Motorcity's Lights) A magyar Freakyhouse kiadó kiadásában.

Személyesen nem ismerem az előadót, de a nevéből azt következtetem, hogy magyar származású vagy nemzetiségű lehet. Elképzelhető, hogy amerikai magyar, de erre  vonatkozóan nem tudok konkrét információkkal szolgálni.

OhmikRon: Ridin the Lion. Kiadó: Freakyhouse pres. Session East.

A művésznév feltehetően a belgiumi Maxim Reulliaux Martijn Dekker-t takarja. Származása ismeretlen, magyar kapcsolat feltételezhető. Esetleg anyukája magyar. Nem tudom, beszél-e magyarul. A stúdió, ahol a felvétel történt esetleg magyarországi, de erre vonatkozó információt nem találtam.

Radical Motion: Invasion (Ambient mix)

A Freakyhouse magyar kiadó angol nyelvű honlapja szerint a albumot „Hungarian producers” készítették. Az albumon szerepel „Kelenföld” által ihletett szám is. Ez feltehetően egy magyar terület megnevezése. A kiadó nem közli a Radical Motion nevű előadó nemzetiségi hovatartozását. Nem ismert, a kelenföldi szubkultúrákban hallgatják-e az albumot; lehetséges.

Banyek: Kelenfold; Uerhajo, Csodapasztorok, Mr Durden (4 szám). Freakyhouse pres.

A cím alapján magyar előadó, de személyes ismeretség híján nem tudom ezt garantálni.

Az NMHH nem szereti a viccet

Megdöbbentő, de a sokszínű magyar médiapiacért dolgozó hatóság nem vette a lapot, és június közepén elkaszálták a rádiót.

Szerintük az EPER jogsértést követett el, mert nem biztosított elég időt magyar zeneszámok bemutatására. Azt is írták, hogy a rádió nem bizonyította a lejátszott számok magyar eredetét. A döntésről ezt írta a rádió főszerkesztője az EPER blogjára:

A Médiatanács határozata azt sugallja, hogy ha hasból bemondtuk volna, hogy 321 perc magyar és 123 perc külföldi zenét sugárzunk, akkor megnyugszik a lelkük és megszüntetik az eljárást. Ha azonban megpróbálunk utánajárni és kideríteni, hogy melyik szám magyar és kétségeinket megosztjuk a Médiahatósággal, és kérdéseket teszünk fel nekik, akkor válaszként jogsértéssel elmarasztalnak

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.