Eddig iszonyatosan lehúztuk az EU-t

gazdaság
2013 július 04., 12:00

Orbán Viktor a Tavares-jelentés miatt elmondott beszédében azt mondta, hogy amikor az emberek európai uniós fejlesztésekről látnak táblát, akkor az jusson eszükbe, hogy a saját pénzüket kapják vissza. Na, ez nem igaz, Magyarország ugyanis nettó haszonélvezője az uniónak.

Ez azt jelenti, hogy - ellentétben mondjuk Németországgal - több pénzt kapunk vissza az EU költségvetéséből, mint amennyit befizetünk. Nem is kicsivel. Az Európai Bizottság honalpján van egy elég jó chart, amiből kiderül hogy ebben a hétéves költségvetési ciklusban mennyi pénzt költött az unió a különböző tagországokra.

Ebből az derül ki, hogy 2007-ben az ötödik legjobban támogatott tagország voltunk, 1605 millió eurónyi támogatással. 2008-ban csak a hetedik, de 1111 millió euróval, 2009-ben  viszont már a harmadik, 2719 millió euróval. 2010-ben megint csak negyedik, 2748 millió euróval, 2011-ben pedig újra a harmadik, 4418 millió euróval. Ez az a pénz, amit a befizetett tagdíjunkon felül teljesen ingyen megkaptunk.

Az már közhely, hogy Magyarországon annyira kevés beruházás van, hogy ha nem lennének uniós beruházások, akkor nagyjából semmi (nem viccelek, egy darab szökőkút sem) épülne meg. Azt is érdemes viszont ehhez megjegyezni, hogy ezekre a beruházásokra, amikből Magyarország legalább valamennyire épülhet, gyakorlatilag ajándékba kapjuk a pénzt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt