Eddig iszonyatosan lehúztuk az EU-t

gazdaság
2013 július 04., 12:00

Orbán Viktor a Tavares-jelentés miatt elmondott beszédében azt mondta, hogy amikor az emberek európai uniós fejlesztésekről látnak táblát, akkor az jusson eszükbe, hogy a saját pénzüket kapják vissza. Na, ez nem igaz, Magyarország ugyanis nettó haszonélvezője az uniónak.

Ez azt jelenti, hogy - ellentétben mondjuk Németországgal - több pénzt kapunk vissza az EU költségvetéséből, mint amennyit befizetünk. Nem is kicsivel. Az Európai Bizottság honalpján van egy elég jó chart, amiből kiderül hogy ebben a hétéves költségvetési ciklusban mennyi pénzt költött az unió a különböző tagországokra.

Ebből az derül ki, hogy 2007-ben az ötödik legjobban támogatott tagország voltunk, 1605 millió eurónyi támogatással. 2008-ban csak a hetedik, de 1111 millió euróval, 2009-ben  viszont már a harmadik, 2719 millió euróval. 2010-ben megint csak negyedik, 2748 millió euróval, 2011-ben pedig újra a harmadik, 4418 millió euróval. Ez az a pénz, amit a befizetett tagdíjunkon felül teljesen ingyen megkaptunk.

Az már közhely, hogy Magyarországon annyira kevés beruházás van, hogy ha nem lennének uniós beruházások, akkor nagyjából semmi (nem viccelek, egy darab szökőkút sem) épülne meg. Azt is érdemes viszont ehhez megjegyezni, hogy ezekre a beruházásokra, amikből Magyarország legalább valamennyire épülhet, gyakorlatilag ajándékba kapjuk a pénzt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.