Új dolgot próbáltak ki az Európai Központi Bank vezetői

Mario Draghi, az EKB elnöke délután tartott egy sajtótájékoztatót, ahol eléggé megújította az EKB kommunikációját. Ez azért fontos, mert ez a monetáris politika egyik legnagyobb fegyvere. Nagyon sokat lehet azzal elérni, ha meg tudják nyugtatni a piaci szereplőket. Ez volt akkor is, amikor Draghi korábban azt közölte, hogy bármit megtesznek, hogy az eurózónát megmentsék. Nem is kellett semmit tenniük.

Most először használták a "forward guidance"-et, ami nagyjából tartós előrejelzést jelent. Ezt eddig a nagyobb bankok közül néhány használta, de az EKB nem. Az történt, hogy Mario Draghi kiállt közölte, hogy tartósan (körülbelül 12 hónap) alacsonyan tervezik hagyni az európai alapkamatot, hogy ezzel segítsék a növekedést.

Ez a befektetőknek elég jó hír, amit az mutat, hogy a tőzsdék emelkedni, az euró pedig esni kezdett. Draghi arról is beszélt, hogy még messze van a válság vége, de alacsony az infláció és van egy kis növekedés, ami jó.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.