Matolcsy a Gresham-palotában találkozott Habony Árpáddal

politika
2013 július 08., 11:22

Olvasónktól kaptunk egy képet, mely ma 11 óra 47 perckor készült a Gresham Palace éttermében.

photo_camera Olvasónk felvétele

Bár így is látszik, ha egy kicsit ránagyítunk, még inkább kivehetőek a kép főszereplői.

Olvasónk felvétele

A kép elsősorban azért érdekes, mert Matolcsy Györgynek a Magyar Nemzeti Bank élén elvileg a látszatát is kerülnie kellene annak, hogy megsérti az intézmény függetlenségét. Itt pedig a miniszterelnök főtanácsadójával egyeztet. Ez pedig még akkor is így van, ha tudjuk, hogy Matolcsy március előtt, amikor kinevezték a jegybank élére, a kormány tagja volt, és jól ismerheti Habony Árpádot.

Az Origo februárban írt arról, hogy Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője néhány hónap alatt ötször is találkozott a monetáris tanács tagjaival. Ez még abban az időben történt, amikor Simor András volt a jegybankelnök, a monetáris tanácsban a külső tagok azonban rendszeresen leszavazták őt. Az ilyen találkozók nem tilosak, de alapvetően tabunak számítottak, éppen a monetáris politika függetlensége miatt. Legalábbis elvben. Rogán akkor elismerte a találkozók tényét, de azt mondta, semmilyen módon nem próbálta befolyásolni a monetáris tanács tagjait.

Simor volt tanácsadója, Braun Róbert ugyanakkor az MSZP tagja.

Habony Árpád egyébként továbbra is úgy gondolja, ő nem közszereplő. A miniszterelnök tanácsadója nemrég ezt válaszolta a hvg.hu kérdésére a parlamentben, egyébként pedig a róla készült képeket is ezzel az indokkal akarta levetetni.

 

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.