Szexisek és némák - nők a mozivásznon

egyenlőség
2013 július 10., 08:25
link Forrás

Mit láttál utoljára a moziban? Vígjátékot? Mondjuk a Másnaposok újabb részét, vagy a Gyakornokokat? Akciófilmet? A Föld utánt? Az Acélembert? Netán drámát? A nagy Gatsbyt mondjuk? Melyikben volt női főszereplő, vagy jelentős női karakter? Nem sokban, ugye?

A tavalyi év kasszasikereinek szereplői közül a szóhoz jutó női szereplők aránya mindössze 28 százalék volt. Ez azt jelenti, hogy a mozivásznon a meghatározó szereplők közel háromnegyede férfi. A kasszasikerek női figuráinak száma ezzel ötéves mélypontra süllyedt. Öt éve nem volt ilyen alacsony a filmen látható nők aránya, ráadásul a nők a moziban nemcsak némák, de harmaduk szexuális tárgyként, kihívó külsővel szerepel. A kamaszlányok esetében ez utóbbi jellemző kiugróan magas: 56,6 százalékuk feszít szexi holmikban a mozivásznon.

Egy tanulmány szerint annak ellenére, hogy a mozilátogatók fele nő, a szereplők közül a családi és gyerekfilmekben is három férfi szereplő jut egy női karakterre. A megjelenő nőknek csak 3,4 százaléka üzleti vezető, és 4,5 százalékuk tölt be magas politikai pozíciót. A nők által jegyzett filmekben több a normális, aktív nő. A női rendezők és forgatókönyvírók szerepe ennél fogva jelentős… lenne. Napjainkban nagyjából 8-12 százalék a nők által írott darabok aránya. Nyolcvan éve az arány még 18-22 százalék volt.

Az Éhezők viadala vagány, erős Katnisse, a Zero Dark Thirty ügynöke, vagy a Koszorúslányok komédiás színészei nem változtatnak az összképen. Geena Davis – a Thelma és Louise egykori sztárja - szerint Hollywoodnak még legalább 700 év kell, hogy egyenlő arányban legyenek férfi és női szereplők a vásznakon. Szavai nem légből kapottak. Davies alapítványa az ENSZ nőjogi szervezetével együttműködve készít tanulmányokat a filmekben megjelenő női szerepekről.

„Akárhányszor megjelenik egy főszereplőnő, a média elégedetten közli, ez aztán mindent megváltoztat, aztán persze minden marad a régiben – mondta a Davis egy angol rádióadónak. Pedig ezzel a gyakorlattal a gyerekeinknek nagyon fontos üzenetet közvetítünk: azt, hogy lányok kevésbé fontosak, mint a fiúk. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy a női szereplők többnyire szexuális tárgyként vannak bemutatva, a befolyásoló üzenetet tovább rontjuk – mondta a színésznő.

A mozivásznon látottak kihatnak a nők önbecsülésére és partnerükhöz való viszonyukra is, mondják nőjogi aktivisták. A szexualitáshoz való viszonytól kezdve a szociális és kulturális szerepmintákon át, a filmek által közvetített kép befolyásolja a nők jövőjét és életükkel kapcsolatos döntéseiket is. Hollywood nőképe rombolja mindazt, amit a női egyenlőség terén mára sikerült elérni - állítják.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.