Ismét a pécsi diák a világ legjobbika

Tbg
tudomány
2013 július 14., 16:28

Megismételte tavalyi győzelmét Szabó Attila a nemzetközi fizikai diákolimpián. Idén nemcsak abszolút első helyezést ért el, de elnyerte a legjobb elméleti dolgozatért és a legjobb európai férfi versenyzőnek járó különdíjat is.

A diákolimpiák történetében Attila az első, akinek két alkalommal is (tavaly és idén) sikerült elérnie az abszolút első helyezést. Ezzel világviszonylatban is minden idők legsikeresebb diákolimpikonjává vált.

- tudatta az ELFT Híradó vagyis Az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat lapja.

A 44. Nemzetközi Fizika Diákolimpiát (IPhO) idén Koppenhágában tartották, 381-en indultak rajta 82 országból. A magyar csapatot öt diák és két csapatvezető képivselte, utóbbiak: Tasnádi Tamás a BME Matematikai Intézet, Vigh Máté, az ELTE Fizikai Intézet munkatársa.

Szabó Attila a pécsi Leöwey Klára Gimnázium 12. osztályos tanulója, fizikatanára, Simon Péter szintén ott volt a versenyen.

A magyar csapattagok egyéniben az alábbi eredményeket érték el:

  • Szabó Attila 12. o. - aranyérem (Leővey Klára Gimnázium, Pécs, tanárai: Simon Péter, Kotek László)
  • Kovács Áron Dániel 12. o. - aranyérem (Fazekas Mihály Főv. Gyak. Gimn., Budapest, tanárai: Horváth Gábor, Csefkó Zoltán)
  • Juhász Péter 11. o. - ezüstérem (Piarista Gimnázium, Budapest, tanárai: Urbán János, Szokolai Tibor, Horváth Gábor)
  • Jenei Márk 12. o. - ezüstérem (Fazekas Mihály Főv. Gyak. Gimn., Budapest, tanárai: Csefkó Zoltán, Dvorák Cecília)
  • Papp Roland 11. o. - bronzérem (Fazekas Mihály Főv. Gyak. Gimn., Budapest, tanára: Vigh Máté)

Szabó Attilával tavaly készített interjút a Népszabadság.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.