Izrael nem fogad el külföldi diktátumokat a határairól

külföld
2013 július 16., 19:09

Mondta Benjámin Netanjahu, válaszul arra, hogy az EU januártól minden pénzügyi kapcsolatot megszakít az Izrael által megszállt területeken működő vállalkozásokkal és szervezetekkel.

Szerinte a problémákat csakis a palesztin–izraeli viszályt megoldó közvetlen tárgyalások rendezhetik. Az izraeli ynet szerint a mai kormányülésen arról is határoztak, hogy Jeruzsálem megpróbálja megváltoztatni az uniós határozatot, ez ügyben Netanjahu várhatóan találkozik Catherine Ashtonnal, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével.

A már pénteken életbe lépő szabály alapján tilos lesz minden együttműködés, például támogatások nyújtása, ösztöndíjak odaítélése, kutatási alapok és díjak adása a zsidó telepeseknek és telepeknek, beleértve nemcsak Ciszjordániát, de a Golán-fennsíkot és Kelet-Jeruzsálem zsidó lakónegyedeit is.

Ezentúl az Izraellel kötendő összes uniós és tagállami szerződésének lesz egy záradéka, ami szerint az 1967-ben elfoglalt területek nem jelentik Izrael részét, ezért rájuk nem vonatkozik az adott megállapodás.

Jákov Peeri tudományügyi miniszter szerint a brüsszeli irányelv következtében "akár negyven százalékban csökkenhetnek az izraeli tudósoknak és egyetemeknek akadémiai kutatásra és fejlesztésre juttatott pénzek".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.