Néhány bátor óbudai trafikos most nagyon megszedheti magát

gazdaság
2013 július 17., 10:15
  • A Hajógyári-szigeten senki nem nyert trafikkoncessziót.
  • Ezért elvileg nem lehet majd cigit kapni a Sziget idején sem.
  • A kiskapu az, hogy az óbudai trafikosok ideiglenesen áttelepülhetnek.
  • Csakhogy ennek az adminisztrációja nagyon hosszadalmas.
  • A Balaton Soundon még volt cigi, de csak azért, mert itt még ki lehetett árusítani a megmaradt készleteket.

Hiába a trafiktörvény, a Balaton Soundon idén ugyanúgy lehetett cigit kapni, mint korábban. A Philip Morrisnak saját standja is volt, ami ugyan nem volt brandelve a márka logójával, de csak olyan cigiket lehetett kapni, amiket ők forgalmaznak. Ráadásul nem zárt, tejüveges bolt volt, mint amit a trafiktörvény előír, hanem a fesztivál közepén lévő büfé fedett helyiségéből árulták.

vip45

A Szigetnél azt mondták, hogy egy a helyszínen állandó telephellyel rendelkező kereskedő árusította ki a már meglévő készleteit, amire a trafiktörvény szerint július 15-éig van is lehetősége, hiszen a Sound már 14-én véget ért. A Szigeten viszont ezt már nem lehet majd megcsinálni, mert majdnem egy hónappal a határidő vége után kezdődik.

Mi a megoldás?

Most  az egyetlen lehetőségnek a szigetes cigiárusításra az tűnik, ha egy olyan kereskedő települ át, aki nyert koncessziót. Ha ugyanis valaki a harmadik kerületben nyert, akkor a kerületen belül bárhol árulhat dohányterméket. Ezzel is van viszont baj, mert nagyon úgy tűnik, hogy elég macerás kitelepülni.

És a buktató?

Ahhoz, hogy a székhelyét valaki áttegye, a NAV-tól újra dohány-kiskereskedelmi engedélyt kell kérni, amit durván harminc nap alatt adnak meg, mondja Légrádi Petra, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. szóvivője. Ezután be kell zárni az addigi boltot, az újat pedig az előírásoknak megfelelően kell megnyitni a szigeten. Ha pedig vége a fesztiválnak és vissza akar valaki települni, akkor megint be kell zárnia és megint új engedélyt kell kérnie a régi trafikjára. Nagy kérdés, hogy a Sziget egy hete alatt lehet-e akkorát kaszálni, ami miatt megéri utána zárva tartani akár 30 napig. A Sziget teljesen hetén összes 380 ezren fordulnak meg, becslésünk sincs, hogy mennyien dohányozhatnak a vendégek közül.

szigetcigi

Rákérdeztünk a Szigetnél arra is, hogy valamelyik trafikos jelentkezett-e már, hogy kitelepülne, vagy van-e már valamilyen megoldás, de azt mondták, hogy még nem tudni, mi lesz. Ugyanezt a NAV-tól is megkérdeztük, ahol azt mondták, hogy egyelőre nem kért senki engedélyt az áttelepülésre, de ha kérnek, akkor a NAV ügyelni fog arra, hogy ne bukjanak el az eljárás hossza miatt.

A szigetre egyébként a házirend szerint egyszerre maximum két doboz cigit lehet bevinni, amit be kell mutatni a bejáratnál. Ez eléggé megnehezíti, hogy valaki cigivel seftelhessen.

Most már van hivatalos trafiktérképe is az NDN Zrt.-nek, amin meg lehet nézni, hol lesznek a Szigethez legközelebb trafikok. Eszerint a Ladik utca 1. látja el majd cigivel a fesztiválózókat, de még az is jó pár perces sétára van a színpadoktól is jó pár percre lévő K-hídtól, aztán vissza is kell menni. A trafik reggel hattól este tízig van nyitva.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.