https://444.hu/assets/tour_fejlec1.jpg

Kétszer az Alpe d'Huez-en, félmillió nézővel

sport
2013 július 18., 19:51
comments 3

A századik, jubileumi Tour de France szakaszán olyan történt, mint eddig soha. A versenyzőknek kétszer is fel kellett tekerniük a francia körverseny leglegendásabb hegyére, az Alpe d'Huez-re. A szervezők és a nézők joggal vártak látványos küzdelmet, és a bringások nem is okoztak csalódást. A szakaszgyőzelemért és az összetett helyezésért is véres küzdelem folyt.

photo_camera A Tour de France az a sportesemény, amit messze a legtöbben néznek meg a helyszínen. Egyes becslések szerint a csütörtöki szakaszon félmilllió szurkoló is állhatott az út mentén. Akik a híres emelkedőn jó helyről akarták követni az eseményeket, már napokkal korábban letáboroztak.
photo_camera Alberto Contador mezt cserél. Az egykori Tour-győztes, aztán doppingvétség miatt eltiltott spanyolnak nem ez volt élete legjobb napja a nyeregben. Még mindig őrzi második helyét az összetettben, de már csak másodpercekre van tőle a ma őt két perccel megelőző kolumbiai-spanyol duó, Nairo Quintana és Joaquím Rodriguez. Contador csapata, a Saxo-Tinkoff ma nagyon meg akarta verni a srága trikós Chris Froome-ot, de végül a spanyol és első tisztje, a cseh Roman Kreuziger is több mint egy perccel lemaradtak tőle a célban.
photo_camera Chris Froome sárgában a csapata, a Sky által vezetett bolyban. A 18. volt a szakasz, amelyen a kenyai születésű angol gyengeséget mutatott. Nem tudott lépést tartani Quintanával és Rodriguezzel, akik csak azért előzték meg mindössze egy perccel a célban, mert Froome-ot csapattársa, az ausztrál Richie Porte szó szerint bevonszolta a célba. Olyannyira, hogy még étellel is segítette az eléhezni látszó Froome-ot - a sárga trikós ezért 20 másodperces büntetést kapott a versenybíróktól, mivel a célhoz közel már semmilyen külső segítséget, így ételt sem szabad igénybe venni.
photo_camera Porte nagyon sokat segített a hegyekben Froome-nak, de csapatuk, a Sky többi versenyzője ma is elég gyengének bizonyult. Még két nagyon nehéz hegyi szakasz van hátra, és ha Froome mai gyengesége nemcsak pillanatnyi volt, akár nagy bajba is kerülhet. Néhány napja még elképzelhetetlennek tűnt, hogy elveszítse a 2013-as Tourt, de ez a szakasz után már erről sem szentségtörés beszélni. Továbbra is ő a toronymagas esélyes, de Quintana és Rodriguez már csak 5 és fél percre vannak tőle az összetettben, és biztosan próbára fogják tenni az angolt, aki nem engedheti meg magának, hogy akárcsak egyszer is összeomoljon.
photo_camera A szakasz előtt sokat volt szó a két Alpe d'Huez-mászás közti kisebb emelkedő, a Col de Sarenne után következő lejtmenetről. Több versenyző beszélt arról, hogy a rossz minőségű út, mellette mély szakadékkal, életveszélyes lehet. Szerencsére komoly baja senkinek sem esett, elsősorban annak köszönhetően, hogy bár egész nap felhők borították az Alpok egét, eső végül nem volt, így az aszfalt száraz maradt.
photo_camera A csütörtöki szakasznak csak jót tett, hogy nemcsak az összetett esélyesei küzdöttek egymással, hanem egy korán meglépő kilencfős szökevénycsoport akkora előnyt tudott szerezni, hogy végül köztük dőlt el a szakaszgyőzelem sorsa. Köztük volt a francia Christophe Riblon is, aki a Col de Sarenne-ről lefelé rosszul mért fel egy kanyart, és csak isteni szerencsével tudott talpon maradni az árokba hajtó biciklijén.
photo_camera Akárcsak az utóbbi szakaszok mindegyikén, a main is nagyon megoszlottak a nézői vélemények Chris Froome-ról. Az angolok bíztatták, de lehetett hallani fújolást is bőven. Pedig ma a Sky csapat vezetősége nyilvánosságra hozta a sárga trikós brit teljesítményének adatait, hogy így próbálják Froome-ot tisztázni az őt ért doppingvádak alól.
photo_camera Ekkora tömeget lehetetlen kordában tartani, és ekkora tömegben mindig akad néhány idióta. Csütörtökön több bringás is kénytelen volt fegyelmezni az őket zavaró, eléjük belógó, mellettük futó nézőket. Az itt látható Christophe Riblon oda is csapott egyiküknek, Richie Porte viszont csak csúnyán tudott nézni arra a japánra, aki zászlójával majdnem lerántotta őt a nyeregből.
photo_camera Quintana, Froome és Rodriguez. A kolumbiai és a spanyol talán kicsit sokat vártak a támadással, minden bizonnyal féltek attól, hogy akárcsak az előző hegyi szakaszokon, a végén ma sem bírják tartani a lépést Froome-mal. Pedig a tévé előtt ülve úgy tűnt, hogy az angol sebezhető, és ezt végül két ellenfele is észre vette. Pénteken és szombaton tovább kell támadniuk, ha ott akarnak lenni a dobogón. Quintanának összejöhet a második hely, Rodrigueznek viszont a harmadikért is keményen meg kell majd küzdenie Contadorral és a most még negyedik Kreuzigerrel.
photo_camera Francia-holland divatkatasztrófa. Az Alpe d'Huez sokáig a "holland hegy" néven futott, annyi holland versenyző tudott itt nyerni. Ma az emelkedő 21 hajtűkanyarját szépen felosztják magukat az egyes nemzetek szurkolói, így nemcsak holland, de például ír kanyar is van.
photo_camera Egészen egzotikus nemzetek képviselői is megnézik élőben a Tourt. Ők talán nem igazi arabok, de ma lehetett látni több magyar zászlót is a tömegben.

 

photo_camera A kilenc eredeti szökevényből a végére csak hármat nem értek utól az igazi menők. Nagyon sokáig az amerikai Tejay van Garderen vezetett, ám két kilométerrel minden ereje elszállt, és a megtáltosodó Riblon el tudott menni mellette. Ez volt a 100. Tour első francia szakaszgyőzelme, így a közönség majdnem olyan lelkesen ünnepelt, mint a győztes. Riblon mindössze a harmadik francia, aki szakaszt tudott nyerni a legendás emelkedőn.
photo_camera Elől véres küzdelem folyik a szakaszért és az összetettért, de az ilyen kemény napokon a mezőny nagy része csak túlélni akar, és még hülyéskedésre is jut ideje. Az ausztrál Adam Hansen 22 perc hátránnyal ért célba, viszont így még egy sörbe is bele tudott kortyolni a lelkes holland nézők nagy örömére.

Fotó: REUTERS/Eric Gaillard/Jacky Naegelen/Jean-Paul Pelissier

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.