https://444.hu/assets/death1.jpg

Menekülés a pokolból

sport
2013 július 18., 08:01

A Death Valley egy hegyek között fekvő sivatag Kaliforniában. Itt mérték minden idők legforróbb hőmérsékletét, 57 Celsius-fokot, még 1913-ban. Pont száz évvel ezelőtt. És itt rendezik a világ legpusztítóbb sporteseményét, a Badwater ultramaratont.

Idén harminchatodik alkalommal indultak el sportolók, hogy a kegyetlen hőségben a tengerszint alatti 85 méteres indulási pontról megállás nélkül a 4421 méter magasan fekvő Mount Whitney csúcsára fussanak. A 217 kilométeres távot a nyár legforróbb időszakában próbálják teljesíteni, a kanyargós, hegyekkel szegélyezett úton összesen 5800 méter szintkülönbséggel küzdenek meg.

photo_camera Versenyt csak 1987 óta rendeznek itt, korábban voltak, akik végigtúrázták az útvonalat, és volt Al Arnold, aki éveken át egyedül próbálkozott. Több kudarc után végül 1977-ben, nyolcvan óra alatt teljesítette a távot. (Lucy Nicholson/REUTERS)
photo_camera A portugál Carlos Alberto Gomes De Sa az idei győzelme felé fut. (Lucy Nicholson/REUTERS)
photo_camera A mexikói Oswaldo Lopezt öntik le vízzel. (Lucy Nicholson/REUTERS)
photo_camera A távra a rekordot Valmir Nunes állította fel a férfiak között, 22 óra és 51 perc alatt szenvedte végig magát a távon. A nők között Jamie Donaldson volt eddig a leggyorsabb, 26 órás, 16 perces rekordjával. (Lucy Nicholson/REUTERS)
photo_camera (Lucy Nicholson/REUTERS)
photo_camera (Lucy Nicholson/REUTERS)
photo_camera (Lucy Nicholson/REUTERS)
photo_camera (Lucy Nicholson/REUTERS)
photo_camera (Lucy Nicholson/REUTERS)
photo_camera Shannon Farar-Griefer futás közben. (Lucy Nicholson/REUTERS)
photo_camera A versenyen százan indulnak, és minden évben rengetegen adják fel, van, hogy az indulók negyven százaléka is kidől. (Lucy Nicholson/REUTERS)
photo_camera Carlos Alberto Gomes De Sa győztesként a célban. 24 óra és 38 perc alatt telejsítette a távot. (Lucy Nicholson/REUTERS)
photo_camera Nahila Hernandez San Juan öleli át csapattársait a célban. (Lucy Nicholson/REUTERS)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.