Menekülés a pokolból

A Death Valley egy hegyek között fekvő sivatag Kaliforniában. Itt mérték minden idők legforróbb hőmérsékletét, 57 Celsius-fokot, még 1913-ban. Pont száz évvel ezelőtt. És itt rendezik a világ legpusztítóbb sporteseményét, a Badwater ultramaratont.

Idén harminchatodik alkalommal indultak el sportolók, hogy a kegyetlen hőségben a tengerszint alatti 85 méteres indulási pontról megállás nélkül a 4421 méter magasan fekvő Mount Whitney csúcsára fussanak. A 217 kilométeres távot a nyár legforróbb időszakában próbálják teljesíteni, a kanyargós, hegyekkel szegélyezett úton összesen 5800 méter szintkülönbséggel küzdenek meg.

Versenyt csak 1987 óta rendeznek itt, korábban voltak, akik végigtúrázták az útvonalat, és volt Al Arnold, aki éveken át egyedül próbálkozott. Több kudarc után végül 1977-ben, nyolcvan óra alatt teljesítette a távot. (Lucy Nicholson/REUTERS)
A portugál Carlos Alberto Gomes De Sa az idei győzelme felé fut. (Lucy Nicholson/REUTERS)
A mexikói Oswaldo Lopezt öntik le vízzel. (Lucy Nicholson/REUTERS)
A távra a rekordot Valmir Nunes állította fel a férfiak között, 22 óra és 51 perc alatt szenvedte végig magát a távon. A nők között Jamie Donaldson volt eddig a leggyorsabb, 26 órás, 16 perces rekordjával. (Lucy Nicholson/REUTERS)
(Lucy Nicholson/REUTERS)
(Lucy Nicholson/REUTERS)
(Lucy Nicholson/REUTERS)
(Lucy Nicholson/REUTERS)
(Lucy Nicholson/REUTERS)
Shannon Farar-Griefer futás közben. (Lucy Nicholson/REUTERS)
A versenyen százan indulnak, és minden évben rengetegen adják fel, van, hogy az indulók negyven százaléka is kidől. (Lucy Nicholson/REUTERS)
Carlos Alberto Gomes De Sa győztesként a célban. 24 óra és 38 perc alatt telejsítette a távot. (Lucy Nicholson/REUTERS)
Nahila Hernandez San Juan öleli át csapattársait a célban. (Lucy Nicholson/REUTERS)