Milyen képeket lehet mutatni egy terroristáról?

Terrorizmus
2013 július 19., 06:22

Handout image of accused Boston bomber Dzhokhar Tsarnaev on the cover of August 1 issue of Rolling Stone magazine
Elég nagy balhé lett Amerikában a RollingStone augusztusi számának címlapjából.

A lapban egy elég árnyalt sztori szerepel Dszokhar Carnajevről, arról hogy hogyan lett a fiúból terrorista. Ezt viszont az amerikai olvasók egy részének a gyomra nem vette be, ők valószínűleg jobban szeretik a terrorista=született gonosz jellegű képleteket.

A RollingStone közben már közleményt is kiadott a címlap és az írás védelmében, mert Facebookon 40 ezres csoport szerveződött a lap bojkottjára, és több újságos bejelentette, hogy nem fogják árusítani a vitatott lapszámot.

Na ezen a ponton gondolt egyet Sean Murphy, a bostoni rendőrség őrmestere, és minden eddiginél durvább képeket közölt a fiúról, amint tetőtől-talpig véresen, mesterlövészek célkeresztjében megadja magát a rendőröknek.

A fotókat egyébként ő maga készítette az elfogásról, és azért hozta most nyilvánosságra őket, mert felháborította a RollingStone címlap. Nekem azért fura az őrmester érvelése, mert míg a magazin képén valóban átlagos kamaszként mutatják a srácot, addig az ő képein a fiú látszik áldozatnak, és nem az jön le róla, hogy milyen veszélyes terrorista.

Murphy ráadásul engedély nélkül adta ki a képeit, ezért felfüggesztették a rendőrségnél, és belső vizsgálat indult ellene. (főleg CBS)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.