Debreczeni biztos Szilvásy ártatlanságában

POLITIKA
2013 július 22., 11:30
comments 15
  • A DK-s Debreczeni József hisz Szilvásy ártatlanságában.
  • De szerinte nem őt kell megvédeni, hanem látni kell: politikai tisztogatás zajlik.

Amikor utoljára láttam Debreczenit, akkor arról beszélt, hogy Révész Máriusz 2006 őszén nem fejsérülést szenvedett, hanem részeg lehetett. A Szilvásy-ítélet a titkossága miatt is elképesztően érdekes, ezért sokat vártam Debreczeni mai, Az orbáni hazugságszolgáltás új botránya – adalék a Szilvásy-dossziéhoz című sajtótájékoztatójától.

Debreczeni a Varga Béla nyugalmazott hadbíró elleni eljárásról beszélt. Ő volt az, aki 2011-ben megalapozatlannak találta a katonai ügyészség vádjait, és szabadlábra helyezte Szilvásy Györgyöt és Laborcz Sándort, majd még abban az évben Hende Csaba előterjesztésére Schmitt Pál kényszernyugdíjazta Varga Bélát. Most indult ellene két eljárás: gondatlanságból elkövetett államtitoksértés miatt, és mert 2 órás késedelemmel döntött a negyedrendű vádlott előzetesének meghosszabbításáról. Ezzel szemben a Hunvald-perben Gál Györgyöt kétszer is előzetesben felejtették, mégsem indult eljárás senki ellen – mondta Debreczeni.

debreczeni józsef crocs papucsban 1

Debreczeni szerint Varga ügyének titkosítása valószínűleg súlyos figyelmeztetés a másodfokon ítélkező bíráknak. A Demokratikus Koalíció házi írója megvédte Szilvásyt, akit az UD Zrt. perében már felmentettek. „Fölemelő élmény volt, ahogy a fiatal bíró a vád tanúit minősítgette” – emlékezett vissza Debreczeni.

Debreczeni ezután felsorolta azokat a bírósági ügyeket, amikben politikai nyomást látott:

  • Antal Attila, a BKV vezetője előzetes letartóztatásban, súlyos pszichikai nyomásra tett hamis vallomást Hagyóra, így megbukott a nokiás dobozos vád, aminek pedig nagy szerepe volt a kétharmadban.
  • Vágó László őrnagy esete, akit, mint azt egy hangfelvétel bizonyítja, hamis vallomás miatt ítéltek el, mert 2006 őszén eltörte egy ember ujját, ami után alezredessé léptették elő. Azt a bírót, aki ellentmondásos bizonyítékok alapján elítélte, előléptették.
  • A Dávid Ibolya és Herényi Károly elleni per is a politikai ellenfelekkel való leszámolás része.
  • 2009-ben maga Debreczeni, mint publicista ellen is büntetőper indult: ebben elítélték, majd másodfokon felmentették.
  • Holnap bárki sorra kerülhet: Vadai Ágnes hasonló eljárás áldozata lesz. „Történelmi időket élünk.”
  • Debreczeni szerint egyébként Futó Barnabás ügyvéd az, aki a nagyobb politikai perekben a Fidesz házi ügyvédeként szerepel. Ő most V. Lászlót védi.

A Szilvásy elleni perről azt mondta: félreérthetetlenül diktatórikus per, Rákosi idején és az 56-os megtorlás idején voltak ilyenek. Debreczeni itt felhívta a figyelmet arra is, hogy Orbán 1989-ben azt mondta, hogy a KISZ-ben a Gyurcsány az egyetlen komoly ember, meg még úgy ahogy a Szilvásy. Gyurcsányt nem tudták elítélni, de a Szilvásyval minden jel szerint el fognak bánni – mondta Debreczeni.

debreczeni józsef crocs papucsban 2

A Hír TV kérdésére, hogy mit szól ahhoz Debreczeni, hogy Gálszécsy András, az Antall-kormány titokminisztere szerint túl kevéssel úszta meg Szilvásy, Debreczeni azt mondta: lehet úgy gondolni, hogy Szilvásy György kémkedett vagy felbujtotta Laborcz Sándort, hogy kémkedjen, de azt se tudjuk, kiknek, és „ha tudnék róla valamit, azt se mondhatnám el”.

Biztos vagyok Szilvásy ártatlanságában

– mondta végül Debreczeni, aki szerint intellektuálisan és morális lojalitás tekintetében Szilvásy György az a politikus Gyurcsány után, akit a legkiválóbb emberként ismert meg.

Az új könyve egyébként novemberben jelenik meg, és mint mondta, A politika fertője folytatása lesz: Orbán Viktor politikájának és Simicska Lajos gazdasági ügyeinek összefonódásáról fog szólni. De ha folytatódnak a politikai perek, megvan, miről fog szólni az új könyve.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.