Nem annyira homofóbok a magyarok, de azért Európához képest eléggé

Tbg
átvett
2013 július 23., 19:47
photo_camera (Grafika: Tbg)

Minden közvéleménykutatást sokféleképpen lehet értelmezni, ahogy azt szépen illusztrálja egy 21 országban elvégzett felmérés, amely egyetlen kérdést tett fel: "Ön egyetért azzal, hogy a meleg férfiak és a leszbikus nők szabadon élhessék az életüket?"

A magyarok 48 százaléka ért egyet ezzel. Tehát ha úgy vesszük, a lakosság fele. Viszont ha úgy vesszük, ezzel a sereghajtók között vagyunk Európában. Hollandiában például százalékosan közel kétszer ennyien gondolják úgy, hogy a homoszexuálisokat békén és szabadon kell hagyni. Abszolút értelemben még többen, mert a hollandok 16 millióan vannak.

A felmérésből egyértelmű, hogy a legtoleránsabbak Európa észak-nyugati országai, míg a déliek koránt sem ennyire nyitottak. A lista végén a kelet-európai országok vannak, kivéve Csehországot, amely közelíti a nyugat-európai szintet. Érdekes még, hogy míg nyugaton a melegek elfogadása sokat javult az utóbbi évtizedben, addig keleten csekély mértékű, de egyöntetű visszaesés tapasztalható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.