77 millió dollárnyi ezüstöt halásztak ki az Atlanti-óceánból

Amerikai kincsvadászok nagyot mentek a hónap elején, hatvan tonnányi ezüstöt fedeztek fel az óceán mélyén. A vadászok kifejezetten ezt a kincset keresték, az ezüst az 1941-ben elsüllyesztett brit SS Gairsoppa gőzhajó rakománya volt. A hajón titokban szállítottak ezüstöt Indiából Nagy-Britanniába, de náci tengeralattjáró megtorpedózta.

A kincset most Angliában őrzik egy titkos helyen. A csoport tavaly már 48 tonnányi ezüstöt kihalászott, ezzel együtt pedig ez lehet minden idők egyik legnagyobb nemesfém megtalálása. A kincs értékét 77 millió dollárra becsülik.

A hajóroncsot még 2011-ben fedezték fel, de akkor még kevés ezüstöt találtak a fedélzeten. Az áttörést az hozta, amikor elkezdték az óceán fenekét vizsgálni a környéken.

A kincs olyan mélyen fekszik, hogy búvárkodni ott lehetetlen lenne, távirányítású robotkaros mini-tengeralattjárókat használtak a kiemeléshez. (via Today)

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.