Az ombudsman vizsgálja a földtörvényt

POLITIKA
2013 július 24., 09:38

Több magánszemély és civil szervezet mellett mind az MSZP, mind az LMP, mind a Jobbik parlamenti képviselője kérte Szabó Mátét, hogy vizsgálja meg, alkotmányos-e a földtörvény. A beadványok a földtörvény elfogadásának botrányos körülményeit (ide tartozik a Jobbik akciója) és a tartalmát is alaptörvénysértőnek tartják.

Az Alaptörvény értelmében az Alkotmánybíróság utólagos normakontrollját nemcsak az alapvető jogok biztosa, hanem az országgyűlési képviselők negyede is kezdeményezheti. Szabó Máté közölte, hogy az ombudsman és a politikai képviselőcsoportok indítványozási jogköre más jellegű: az ombudsman elsődleges célja az egyéni alapjogok védelme, a pártok indítványozási lehetősége pedig ellenzéki jog, aminek az a célja, hogy az ellenzéki pártok a kormánytöbbség által elfogadott törvények alkotmányosságát vitathassák. A hozzá beérkezett beadványok alapján Szabó Máté megállapította, hogy nincs jogi akadálya annak, hogy a földtörvény alkotmányossági felülvizsgálatát az alapvető jogok biztosa elvégezze.

A föltörvényt Orbán Viktor, Kövér László és Wittner Mária nem szavazta meg. A miniszterelnök először elmondta, hogy büszkén szavazott a földtörvényre, majd mikor kiderült, hogy nem szavazott, azt mondta, hiába kiabált, a hangzavarban nem hallották, hogy rossz a gépe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.