60 000 milliárd dollárba kerülhet a világnak, ha felszabadul az Északi-sark alatti metán

tudomány
2013 július 25., 04:33

Az északi-sarki metánkibocsátás felgyorsíthatja a tengeri jég olvadását és a klímaváltozást, ami több mint 60 ezer milliárd dollárba kerül a világgazdaságnak az elkövetkező évtizedekben – állítja a Nature-ben egy tanulmány, amiben gazdasági modellezéssel számolták ki, milyen következménnyel járhat a Kelet-szibériai-tenger alatti olvadó permafrosztból (állandóan fagyott talajból) 50 gigatonna metán kiszabadulása.

Megvizsgálták azt a forgatókönyvet, hogy a globális hőmérsékletnövekedés mostani mértéke mellett mekkora metánmennyiség szabadul fel egy évtized alatt, és megnézték azt is, mi lesz, ha kevesebb metán szabadul fel, illetve, ha lassabban.

Az északi-sarki olvadás globális hatása egy időzített gazdasági bomba

– mondta Gail Whiteman, a tanulmány szerzője, az Erasmus Egyetem professzora.

A klímaváltozás mérséklését célzó intézkedések nélkül a modell azzal számol, hogy átlagosan 60 000 milliárd dollárral fognak növekedni a globális klímaváltozással járó kiadások – mondta Chris Hope, a Cambridge-i Egyetem oktatója. Ez majdnem annyi, mint a globális GDP, ami tavaly 70 000 milliárd dollár volt.

A költség magasabb lehet, ha más tényezőket, mint az óceánok savasodását is beleszámolták a kutatók, vagy alacsonyabb (37 000 milliárd dollár), ha közben lesznek lépések az üvegházhatású gázok csökkentésére.

A kiadások 80 százalékát valószínűleg a fejlődő országok fogják viselni az egyre szélsőségesebbé váló időjárás, az áradások, a szárazságok és lakóik rosszabb egészségi állapota miatt, mivel az észak-sarki olvadás hatással van a globális klímaváltozásra. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.