Idén újra lesz értelme elmenni a Völgybe

2013 július 25., csütörtök 15:04
1

Ma már talán nehéz elhinni, de a kapolcsi Művészetek Völgye jó pár évvel ezelőtt egy releváns, zeneileg is izgalmas fesztivál volt. Volt még tétje az egésznek, eredeti, eleven, kísérletezős dolgokba lehetett belefutni szinte minden sarkon.

Aztán a folyamatosan anyagi gondokkal küzdő szervezők évről évre elkezdtek egyre inkább a biztosabb megoldásokra rámenni, amikkel ugyan odacsábították a célcsoportnak kinézett negyvenes fővárosi értelmiséget, de közben borzasztó húgymeleg-unalmassá vált az egész fesztivál.

Az elmúlt pár évben pedig az egész már csak egy népieskedő giccses zsibvásár volt, ahol egy-két izgalmas koncerten kívül tényleg csak a kenyérlángos evéséhez illesztett háttérzeneként működtek a fellépések. Tavaly viszont a fesztivál hivatalos helyszínei közül évek óta kifelé lógó Taliándörögdön megváltozott valami. Az ott táborozó, főleg szentendrei fiatalok már nem is jártak át a hivatalos programokra a többi faluba, hanem maguknak kezdtek el zenélni, legtöbbször Lajos kocsmájában.

Ebből pedig az idei évre egy szervezett minifesztivál nőtt ki. A hivatalos fesztivállal egy időben, de attól függetlenül. Tíz napon át lesz rengeteg zenekar, melyek többségében a gitár fuzionál valami mással, és vannak köztük kicsit ismertebbek és teljesen ismeretlenek is.

Az egészet az utóbbi években újraszületett szentendrei színtér mozgatja. A városban úgy vibrál most a zenei élet, mint legutóbb a nyolcvanas években. Rengeteg a zenekar, Dörögdön is a tíz nap alatt több mint ötven formáció lép fel, többségük pedig valahogy kötődik Szentendréhez, vagy legalább a szentendreiekhez. Olyan az egész, mint a szentendreiek Rakéta fesztiválja, ahol azért még nem a megszaladt elektronika, hanem a hegedű dominál. Nem nagy nevek, hanem sok tehetséges és lelkes fiatal. Pont azok, akik az elmúlt években annyira hiányoztak a Művészetek Völgyéből.

A fesztivál pénteken indul, napi négy-öt koncerttel, utána meg nyilván hajnalig tartó Európa Kiadó-énekléssel Lajos kocsmájának teraszán. Borítóképnek pedig efZámbó Szobajelenet - 9 lábassal ("konyhagyeplő") című festményét használtuk fel, amit még (több más művészhez hasonlóan) a szervezőknek ajánlott fel aukcióra, hogy a befolyt pénzből hozhassák össze a fesztivált idén.

 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt