Így olvashatod el ingyen a net fizetős tartalmait

internetek
2013 július 28., 08:22

Észak-Koreába születtél és le vagy tiltva az internetről? Szívás. Mondjuk, nem tudom, hogy találtál meg minket, de lehet, hogy tudunk segíteni. Meg akkor is, ha a Főpolgármesteri Hivatalban dolgozol, és szeretnél valami játékot keresni a kongregate-n, de le van tiltva minden.

De nem kell ennyire messzire menni. A Magyar Államvasutak járatain igénybe vehető ingyenes vezeték nélküli interneten például le van tiltva Noah Smith közgazdász remek blogja, a Noahpinion. Mi történik akkor, ha valaki épp Székesfehévárnál szeretné elolvasni a legjobb közgazdasági sci-fikről szóló posztot?

A Google itt is segít. A cég néhány szolgáltatását ugyanis lehet proxyként használni, amivel meg tudjuk kerülni a fizetős tartalmakat védő paywallt, vagy meg tudjuk nézni a letiltott honlapokat. Több megoldás is van, ráadásul. A lent látható linkekbe csak be kell illeszteni a kívánt cikk URL-címét, és már működik is a varázslat. Az oldal, ahol az eredeti infót találtuk, csinos kis widgeteket is csinált az egészből, amiket csak fel kell húzni a könyvjelzősávba.

Google Translate

http://translate.google.com/translate?sl=ja&tl=en&u=ide illeszd be az URL-t

Google Mobility

http://www.google.ie/gwt/x?u=ide illeszd be az URL-t

Google Modules

http://www.gmodules.com/ig/proxy?url=ide illeszt be az URL-t

A trükk sajnos nem mindenhol működik, a regisztrációt igényló oldalak egy része például nem megy így. A magyar netről a Magyar Hírlappal és az Élet és Irodalommal próbáltuk ki, és ott nem ment. A Wall Street Journal és a Financial TImes viszont remekül megy vele. Az FT-nél annyi a trükk, hogy a címlapon a link URL-címét kell kimásolni és beilleszteni, mert a megnyitott paywallos anyagé már más.

És nem, nekünk sajnos pornóval sem sikerült a dolog. :( Ha nektek igen, akkor írjátok meg, hogyan!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.