Catherine Ashton találkozott Murszival

Catherine Ashton, az EU külpolitikai főképviselője hétfő este két órán át tárgyalt Egyiptom közelmúltban eltávolított elnökével, Mohamed Murszival.

Azt nem tudni, hogy hol zajlott a megbeszélés. Murszi július 3-a óta, a katonai beavatkozás óta őrizetben van.

Ashton látogatását az indokolhatta, hogy a hétvégén a volt elnök támogatói összecsaptak a biztonsági erőkkel, akik legalább hetven embert megöltek.

Ashton már korábban is szerette volna megszerveztetni a találkozót Murszival, de erre akkor nem került sor. Egyes források szerint katonai helikopterrel szállították a találkozóra az uniós diplomatát, ami arra utalhat, hogy Murszit nem a fővárosban tartják fogva.

Murszi támogatói keddre megint óriási tüntetést jelentettek be, az átmeneti kormány pedig előre figyelmeztette a résztvevőket, hogy minden törvénysértés ellen határozottan fognak fellépni.

Egyelőre nem látni, mi hozhatna megbékélést a forrongó országba, ahol polgárháborútól azért még nem kell tartani. A Muszlim Testvériség hívei a volt elnök visszahelyezését követelik, erre azonban az átmeneti kormány nyilván nem lesz hajlandó.

Ashton találkozott a fegyveres erők vezetőivel és az ideiglenes kormány több miniszterével is. Ezek után a találkozók után sem beszélt újságírókkal, de még amikor belépett vasárnap az országba, annyit elárult, hogy mindenkit, a Muszlim Testvériséget is magában foglaló átmeneti folyamatot szeretne elérni. (via BBC)