Mennyibe került a gazdasági válság?

gazdaság
2013 július 30., 09:30

A FED Dallas-i kutatói írtak egy tanulmányt arról, hogy mennyibe került az Egyesült Államoknak a 2007 és 2009 közötti gazdasági válság. Persze ezt nagyon nehéz pontosan meghatározni, mert bele kell számolni a gazdasági teljesítmény kiesését, az elvesztett vagyonokat, a pszichológiai következményeket, a munkanélküliség miatt elsorvadó képzettséget, a kormányzati beavatkozást és egy csomó egyéb hatást is.

A kutatás fő megállípatása mindenesetre az, hogy az összes kieső bevétel és minden hatás számszerű megállapítása gyakorlatilag lehetetlen, mert akkora összegről van szó, hogy nem tudják kiszámolni. Ha viszont nagyon egzakt számokkal mérik, akkor a kieső bevétel az évi gazdasági teljesítmény 40-90 százaléka lehet. A teljes, minden hatást figyelembe vevő veszteség pedig több lehet, mint az összes pénz, amit az USA egy év alatt elő tudott volna állítani.

A 40-90 százalékos veszteség 6-14 billió dollárt jelent 2007 és 2009 között. Ez azt jelenti, hogy minden amerikai háztartás elveszített 50-120 ezer dollárt (11-27 millió forint, mai árfolyamon) két év alatt.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.