Matolcsy György az euroövezeti válságról beszélt Habony Árpáddal

2013 augusztus 1., csütörtök 8:07

A műbútor-restaurátorból, majd koronaőrből lett miniszterelnöki tanácsadó újabb rejtett képességére derült fény.

Miután július 8-án megírtuk, hogy Matolcsy György jegybankelnök Habony Árpáddal beszélgetett a Gresham Palace éttermében, írtam egy levelet a Magyar Nemzeti Bank kommunikációs osztályának, amiben azt kérdeztem:

Miről beszélgetett ma Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke Habony Árpáddal, Orbán Viktor tanácsadójával?

Ma délelőtt megérkezett a jegybank válasza:

Megkeresésére reagálva az alábbi választ adjuk: Matolcsy György az euroövezeti válságról beszélt Habony Árpáddal.

Olvasónk fotója

A levélben tehát nem azt írták, hogy nem tudnak arról, hogy Habony Árpád Orbán Viktor tanácsadója lenne. Matolcsy Györgynek pedig még a látszatát is kerülnie kéne annak, hogy megsérti az intézmény függetlenségét, még akkor is, ha jól ismerhette Habonyt abból az időből, amikor márciusi kinevezése előtt még a kormány gazdasági minisztere volt.

Habony műbútor-restaurátorként dolgozott, majd múzeumi technológiákat importált Magyarországra, így került kapcsolatba a kormányfővel az első Orbán-kormány idején, ugyanis az ő cége szállította a koronát és helyezte el a parlamentben. Később tagja volt a Fidesz 2006-os kampánystábjának, és a vereség után is Orbán Viktor közelében maradt. A nyilvánosság előtt sosem beszél, ennek ellenére a pártban meghatározó embernek tartják.

A néhány hónapja papíron még munkanélküli Habony Árpád újra és újra elmondja, hogy nem közszereplő, és a róla készült képeket is ezzel az indokkal akarta levetetni a hvg.hu-ról, hiába volt szó a Blikk címlapján többször is a Kapócs Zsókával közös szerelmi életéről. Habony egyébként jó ismerőse Hajdú Péternek is.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt