Matolcsy György az euroövezeti válságról beszélt Habony Árpáddal

politika
2013 augusztus 01., 08:07

A műbútor-restaurátorból, majd koronaőrből lett miniszterelnöki tanácsadó újabb rejtett képességére derült fény.

Miután július 8-án megírtuk, hogy Matolcsy György jegybankelnök Habony Árpáddal beszélgetett a Gresham Palace éttermében, írtam egy levelet a Magyar Nemzeti Bank kommunikációs osztályának, amiben azt kérdeztem:

Miről beszélgetett ma Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke Habony Árpáddal, Orbán Viktor tanácsadójával?

Ma délelőtt megérkezett a jegybank válasza:

Megkeresésére reagálva az alábbi választ adjuk: Matolcsy György az euroövezeti válságról beszélt Habony Árpáddal.

photo_camera Olvasónk fotója

A levélben tehát nem azt írták, hogy nem tudnak arról, hogy Habony Árpád Orbán Viktor tanácsadója lenne. Matolcsy Györgynek pedig még a látszatát is kerülnie kéne annak, hogy megsérti az intézmény függetlenségét, még akkor is, ha jól ismerhette Habonyt abból az időből, amikor márciusi kinevezése előtt még a kormány gazdasági minisztere volt.

Habony műbútor-restaurátorként dolgozott, majd múzeumi technológiákat importált Magyarországra, így került kapcsolatba a kormányfővel az első Orbán-kormány idején, ugyanis az ő cége szállította a koronát és helyezte el a parlamentben. Később tagja volt a Fidesz 2006-os kampánystábjának, és a vereség után is Orbán Viktor közelében maradt. A nyilvánosság előtt sosem beszél, ennek ellenére a pártban meghatározó embernek tartják.

A néhány hónapja papíron még munkanélküli Habony Árpád újra és újra elmondja, hogy nem közszereplő, és a róla készült képeket is ezzel az indokkal akarta levetetni a hvg.hu-ról, hiába volt szó a Blikk címlapján többször is a Kapócs Zsókával közös szerelmi életéről. Habony egyébként jó ismerőse Hajdú Péternek is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.