19 életfogyt. puccskísérletért Törökországban

külföld
2013 augusztus 06., 09:03

A török hadsereg egykori feje sem szabadulhat többé. Az ellenzék szerint koncepciós per volt.

19 embert, köztük a 70 éves Ilker Basbugot, a török hadsereg egykori első emberét ítélték életfogytiglani szabadsávgesztésre Isztambulban. Az évek óta húzódó, úgynevezett Ergenekon ügy erősen megosztja a török társadalmat. A perben a 2003 előtti katonai-politikai elitet buktatták meg.

Az ügyészség és a török kormány szerint a világias összeesküvők erőszakkal meg akarták dönteni az iszlaista kormányt, ami Erdogan kormányfő vezetésével már harmadik ciklusban irányítja az országot. Az ellenzék és támogatóik szerint azonban ez egy koncepciós per volt, ahol egyszerűen el akarta tüntetni a kormány politikai ellenfeleit. A per 2007-ben azzal kezdődött, hogy fegyvereket találtak felhalmozva Isztambul külvárosában. Összesen 4 millió oldalnyi perirat keletkezett azóta. 275 embert gyanúsítottak meg az üggyel összefüggésben.

Egy másik perben korábban 300 tisztet ítéltek el, szintén puccskísérletért. (WSJ)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.