Humánkatasztrófa jöhet Ajkán a vegyipari szakszervezet szerint

2013 augusztus 10., szombat 8:41
0

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-nél pénteken jelentették be, hogy csoportos leépítés jön a cégnél. A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) szerint a térségre lesújtó munkanélküliség egy humánkatasztrófával ér fel.

A szakszervezet szerint idén 300 alkalmazott és kétszer annyi beszállító vesztheti el a megélhetését. Szerintük a kormány nem segített a vörösiszap-katasztrófa után a gyáron, holott ezt ígérték. A mostani leépítés is emiatt történik.

Bár sok ígéretet kaptak, de a "teljesíthetetlenül és indokolatlanul magas, 135 milliárd forintos környezetvédelmi bírság, az ideiglenes új tározók kialakításának költsége és a végleges használatbavételi engedély visszatartása jelentősen hozzájárult a cég működésének megrendítéséhez" - mondta el Székely Tamás szakszervezeti vezető.

Most próbálják a lehető legjobb feltételeket kiharcolni az elbocsátásra ítélt munkásoknak, de igazából új munkahely kéne nekik, erre viszont a térségben nincs sok esélyük.