Humánkatasztrófa jöhet Ajkán a vegyipari szakszervezet szerint

gazdaság
2013 augusztus 10., 08:41

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-nél pénteken jelentették be, hogy csoportos leépítés jön a cégnél. A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) szerint a térségre lesújtó munkanélküliség egy humánkatasztrófával ér fel.

A szakszervezet szerint idén 300 alkalmazott és kétszer annyi beszállító vesztheti el a megélhetését. Szerintük a kormány nem segített a vörösiszap-katasztrófa után a gyáron, holott ezt ígérték. A mostani leépítés is emiatt történik.

Bár sok ígéretet kaptak, de a "teljesíthetetlenül és indokolatlanul magas, 135 milliárd forintos környezetvédelmi bírság, az ideiglenes új tározók kialakításának költsége és a végleges használatbavételi engedély visszatartása jelentősen hozzájárult a cég működésének megrendítéséhez" - mondta el Székely Tamás szakszervezeti vezető.

Most próbálják a lehető legjobb feltételeket kiharcolni az elbocsátásra ítélt munkásoknak, de igazából új munkahely kéne nekik, erre viszont a térségben nincs sok esélyük.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.