Kim Dzsongun dinasztiáját az állampárt is elismerte

külföld
2013 augusztus 12., 09:46

39 év óta most először módosította tíz alapelvét az észak-koreai állampárt, hogy szentesítse a Kim család dinasztikus utódlási szabályait, és hogy a nukleáris erőt nevezze meg Észak-Korea katonai erejének és gazdasági szolidaritásának gerinceként (tavaly május óta az alkotmány szerint is atomhatalomnak tekinti magát).

photo_camera REUTERS/KCNA

A dokumentum 10. cikke, ami eddig egyedül az államalapító nagy vezér elvtárs, Kim Ir Szen iránti hűséget követelte meg, ezentúl a 2011-ben meghalt fiának, Kim Dzsongil tábornoknak a tiszteletét is előírja. A Koreai Munkáspárt legitimálja a Kim család hatalmi utódlási szabályait, mert a 10. cikk egyébként kimondja azt is, hogy az egyszemélyi vezetésnek folyamatosnak kell lennie, és a pártot és a forradalmat örökké a Baekdu vérvonalnak kell vezetnie, ami a Kim-dinasztiára utal. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.