Szétverik Murszi híveinek sátortáborát

Az egyiptomi rendőrség reggel Kairóban elkezdte a Mohamed Murszi volt elnök melletti iszlamista tüntetők két sátortáborának felszámolását.

A poster of deposed Islamist President Mursi is pictured in front of rising smoke during clashes between riot police and members and supporters of the Muslim Brotherhood in Cairo

A rendfenntartó erők lezárták a tiltakozók által elfoglalt két térhez vezető utcákat. A tüntetők kövekkel és üvegekkel támadtak a rendőrökre, akik könnygázt és gumilövedéket vetettek be.

A belügyminisztérium szerint két rendőr megsebesült, és hatan megsérültek. A Murszi-párti Muszlim Testvériség szerint a rendőrök éles lőszerrel és Molotov-koktélokkal támadnak, és legalább 50 tüntetők megöltek.

Fotók: Reuters / Amr Abdallah Dalsh

A kigyulladt részeken fekete füst száll fel, a könnygáz elől egyesek gázálarcokban vitték biztonságba a gyerekeket.

A rendőrség eredetileg hétfő hajnalra tervezte az akciót, de nyugati közvetítők és az egyiptomi kormány több tagja is kérte a hadseregtől, hogy halasszák el. A támadás terve a médiában szivárgott ki, csak ezután halasztott a rendőrség. Pedig az iszlamista tüntetők is készültek homokzsákokkal és kőrakásokkal.

(MTI, CNN)