Újranyit a keszongi gazdasági övezet

külföld
2013 augusztus 14., 12:51

Az Észak- és Dél-Korea által közösen üzemeltetett, diplomáciai szempontból jelentős fontosságú ipari parkot áprilisban zárták be, miután Észak-Koreában ezt találták bölcs zsarolási lépésnek.

Sejteni lehetett már akkor is, hogy a park hosszabb távon nem fog zárva maradni, mert az észak-koreaiak számára komoly munkaerőfelszívó és gazdasági jelentőséggel bír a park.

Az északi területen fekvő parkot a gépek átvizsgálása után nyitják meg újra.

A jogilag még mindig háborúban álló országok között a feszültségek némi enyhülését jelzi a lépés, ugyanakkor konkrét dátum még nem hangzott el azzal kapcsolatban, hogy akkor mikor fog elindulni a termelés.

A park április 8-án zárt be, mert Phenjan visszahívta azt 53 ezer észak-koreai munkást, akik dél-koreai cégek üzemeiben dolgoznak. Az ipari parkot 2004-ben nyitották meg, évi kétmilliárd dollár értékben állítanak elő itt termékeket, főleg a déli piacra. A park az északiak egyik legfontosabb devizaforrása, mert a munkások évi 90 millió dolláros bérét a dél-koreai cégek közvetlenül az észak-koreai állami szerveknek fizetik ki. Ezért is volt várható, hogy olyan sokáig azért nem fog tartani az északi hiszti. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.