Navracsics szerint nincs gond a levélben leadott szavazatokkal

POLITIKA
2013 augusztus 15., 14:28

Elég nagy balhé lett belőle, amikor Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője a határon túl élő kettős állampolgárok szavazásáról azt mondta, hogy

lesz egy postaládának nevezett urna, ahol nem kell semmit sem igazolni, hanem bárki bedobhatja a szavazatokat. De bedobhatja akár az egész faluét is, hogyha valakit megbíznak azzal, hogy szedje össze, és vigye be a konzulátusra ezeket a levélszavazatokat, borítékokat.

Most Navracsics Tibor védte meg a módszert:

Nincs jelentősége és a jogi szabályozás sem korlátozza, hogy a levélben szavazó választópolgár voksát tartalmazó borítékot ki dobja be a postaládába. a levélben szavazás törvényességének legfontosabb garanciális eleme az azonosító nyilatkozat, amelyben a választópolgár megadja személyes adatait. A nyilatkozatot a szavazási iratok ellenőrzésekor kell összehasonlítani a névjegyzékben található adatokkal, és a legkisebb eltérés is az irat érvénytelenségét okozza. Ez hivatott biztosítani, hogy más nevében senki se küldhessen vissza szavazólapot.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.