Gandzsaháború dúl a belgák és a hollandok közt

Brüsszeli bulvár
2013 augusztus 16., 19:01

Ismét jól felidegesítették belga szomszédaikat a hollandok, a marihuána-kereskedelem terén is mindent felülíró libertáriánizmusukkal. Ezúttal három belga falu lázad a határ mellé tervezett holland “feltankoló” coffeeshopok nyitása ellen.

Történt, hogy néhány éve egyre jobban kiakadtak a dél-holland városkák lakói, hogy coffeshopjaikba özönlenek a shop and go belgák, franciák, németek és luxemburgiak, akik buliznak, zajonganak és szemetelnek. Mivel hiába javasolták szomszédaiknak, hogy legalizálják a füvet, ezt nem fogadták meg, ezért úgy érezték, más megoldáshoz kell folyamodniuk.

Legelőször Roosendaal városa csukatta be az összes coffeeshopját. Később a konzervatív kormány bevezette, hogy Limburg és Észak-Brabant tartományokban csak holland személyivel lehessen füvet venni, ami viszont felélénkítette az utcai feketekereskedelmet. Az idén januártól kiterjeszteni kívánt “fűengedély” kiváltását végül az új kormány elvetette. Utóbbi nem is meglepő, miután Amszterdam és több másik város vezetése is jelezte, ha be is vezeti a kormány, nem fogják betartani a szabályt.

Eközben idén tavasszal egy bírósági határozat első fokon kimondta, hogy jogellenes volt a maastrichti coffeeshopokból kitiltani a külföldi vevőket (a hivatkozás az európai uniós szabályok a szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférésről volt). Több coffeeshoptulaj jelezte is, hogy visszaáll a régi rendszerre, és kiszolgálja a fűvásárló turistákat. Erre a városvezetés megbüntette őket 2500 euróra, ami ellen most viszont a coffeeshopok fellebbeznek.

coffee_shop_menu

Ettől az ügytől függetlenül, már korábban úgy döntött a maastrichti városvezetés, hogy a coffeeshopok körüli gangelés kiszorítására a város hét sarkába száműzi a könnyűdrogokat árusító boltokat. Ezek közül három a városon kívül, a belga határ melletti ipari területen telepedhet le.

Na erre pöccentek be végül a fent említett három település, Voeren, Riemst és Lanaken polgármesterei annyira, hogy egyenesen a határ lezárásával fenyegetőznek - számolt be a Nos televízió.

Voeren polgármestere, Huub Broers úgy foglalmazott: az európai szabályok lehetővé teszik számára, hogy minden autót, mely Maaastrichtből visszatér, ellenőrizzenek. (Ugyanerre hivatkoztak nemrég a magyarországi Sun és az O.Z.O.R.A. fesztivál elé telepített rendőri ellenőrző pontok felállításánál, melynek dicsőséges eredménye kb. 100 uniós polgár bekísérése a a megyei kapitányságokra drogok, jellemzően kenderszármazék birtoklásáért.)

A belga települések próbáltak bírósági úton megálljt parancsolni a határ menti kannabisz-tankolóhelyek létrehozásának, de végül a holland legfelsőbb bíróság nem osztotta az érveiket.

A belgák hozzáállása azért is sajátos, mert miközben a kormány 2003-ban dekriminalizálta fejenként két kender növény tartását és kb. három gramm birtoklását, nem lépett tovább a holland modell irányába.

A dolgos belgák így miközben országszerte nyíltan szívhatnak - amit a statisztikák és az EUrologus empirikus tapasztalatai szerint is legalább annyian, mint a hollandok, meg is tesznek - továbbra is kénytelenek átruccanni, ha legális forrásra és primőr minőségre vágynak.

largest

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.