Két orosz űrhajós megkezdte a kábelfektetést

asztronauta

Fjodor Jurcsihin és Alekszandr Miszurkin az űrbe kilépve elkezdte a kábelfektetést a Nemzetközi Űrállomás (ISS) decemberre várt új laboratóriumához. Jurcsihin és Miszurkin fedélzeti mérnök űrsétája összesen 6 óráig és 38 percig tart majd. A művelet közép-európai idő szerint 23 óra 9 perckor ér majd véget.

A két orosz űrhajós egy hónappal azután kezdte meg a műveletet, hogy az űrállomás legénységének egy olasz tagja majdnem megfulladt, amikor az űrsétán víz szivárgott a sisakjába. Luca Parmitanóval ellentétben, aki a NASA űrruháját viselte, Jurcsikin és Miszurkin az orosz Orlan-MK típusú felszerelést használja. A NASA még mindig vizsgálja balesetet, a gyanú szerint a létfenntartó hátizsák hibásodhatott meg.

A Roszkoszmosz orosz űrügynökség azt tervezi, hogy még az év vége előtt fellövi az új űrlaboratóriumot. Ez a harmadik a 2013-ra tervezett hat orosz űrséta közül. A következő a jövő hétre várható.

Alekszandr Miszurkin fedélzeti mérnök másodszor vesz részt űrsétán, Fjodor Jurcsihin pedig a mostani kábelfektetés előtt már hatszor lépett ki űrjárművekből, és összesen 37 órát töltött a nyílt világűrben. (MTI)