A Muzulmán Testvériség feladta

Az iszlamista Muzulmán Testvériség Kairó két elővárosában és az alkotmánybíróság épülete előtt akart vasárnap tüntetni, de a hatóságok megerősítették az alkotmánybíróság épülete körül kialakított rendőri védelmi vonalat, páncélozott járműveket és biztonsági alakulatokat vezényeltek ide, ezért a szervezet biztonsági okokból lemondta a mára tervezett tüntetéseiket – írja az MTI.

REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

A hadsereg pedig bejelentette, hogy nem fogja tétlenül nézni, ha bárki is erőszakhoz folyamodik. Abdel-Fattah el-Szíszi egyiptomi vezérkari főnök rendőr- és katonatisztek előtt elhangzott beszédében kijelentette, az az üzenete a hatalmától megfosztott Mohamed Murszi híveinek, hogy „mindenki számára van hely Egyiptomban”, és a hadseregnek nem áll szándékában átvenni a hatalmat Egyiptomban.

Hogy ez mennyire nem így van, az ebből a cikkből kiderül, de elég csak annyi, hogy a júliusi puccs után minden egyiptomi boltba és teázóba kikerült a vezérkari főnök fényképe.

Fiatal tüntetők álarcán Abdel Fatah el-Sziszi látható.REUTERS/Asmaa Waguih

A biztonsági szervek hajnaltól a betiltott Muzulmán Testvériség 300 középszintű vezetőjét, képviselőjét és aktivistáját vették őrizetbe több városban. Alexandriában például a rendőrség több mint 30 tisztségviselő, illetve volt parlamenti képviselő házát rohamozta meg, de csak hét embert vett őrizetbe. Luxorban a Muzulmán Testvériség több mint 20, Szuezben pedig 9 tisztségviselőjét vitték be.

Az elfogottakat erőszakra bujtogatással, rendőrőrsök és templomok elleni támadások megszervezésével gyanúsítják.

Egyébként még mindig több száz magyar van Egyiptomban, tervezik a hazaszállításukat. A kormány azt mondja, hogy más már ne is menjen oda.