„Bulgária bocsánatot kér”

történelem
2013 augusztus 21., 12:33

Ez a felirat látható bolgárul és csehül az egykori Szovjet Hadsereg rózsaszínűre festett szófiai emlékművén, amit egy ismeretlen az éjjel rózsaszínre festett. 45 éve ezen a napon rohanta le Csehszlovákiát a Szovjetunió és a Varsói Szerződés négy másik tagállama (NDK, Magyarország, Lengyelország, Bulgária) 1968. augusztus 20-án indított támadást a prágai tavasz leverésére.

A színválasztás nyilvánvaló tisztelgés David Cerny cseh művész előtt, aki a barátaival a „megszállás emlékműve” ellen tiltakozva 1991-ben rózsaszínűre festett egy tankot ábrázoló második világháborús szovjet emlékművet Prága belvárosában. Cernyt őrizetbe vették, a tankot pedig Moszkva nyomására visszafestették. A letartóztatás hírére az újonnan megválasztott parlament néhány képviselője a tankot újra rózsaszínűre festette.

Cernyt aztán szabadon engedték, a tankot pedig eltüntették, és ma egy katonai múzeumban látható. (MTI)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.