Ki lesz a Microsoft új vezetője?

tech
2013 augusztus 23., 18:51

Steve Ballmer ma bejelentette, hogy 12 hónapon belül otthagyja a Microsoftot. Ezzel a cég elveszti az utolsó olyan vezetőjét, aki még abból az időszakból maradt, amikor a Microsoft végigtarolta a teljes techpiacot. Ballmer a harmincadik alkalmazottja volt a cégnek, és Bill Gates lemondása után, 2000-ben vette át a vezetést.

Mondjuk a 13 éve nem volt teljesen sikeres a cégnél. A részvények értéke hatvanról húsz dollárra esett, viszont a cég alapvetően átvészelte a számítógéppiac teljes átalakulását. A befektetők persze többször követelték a távozását közben.

Ami a Microsoftnak nagyon nem ment mostanában, pont az volt, amivel az Apple nagyon elhúzott. Nem tudtak ugyanis olyan hardvert gyártani, ami igazán sikeres lett volna. A Zune, a Kin és a Surface is bukás volt. Pont emiatt jelentette be nemrég Ballmer, hogy a céget erőteljesen újjáalakítják. A One Microsoft programtervben megpróbálnak jobban koncentrálni a készülékekre, az optimalizált szoftverre és a szolgáltatásokra.

Nyilván nincs még meg, hogy ki fogja vezetni a céget, különben a távozással együtt azt is bejelentették volna. Ballmertől viszont elég jófejség, hogy nem az átalakítás közepén, hanem még előtte átadja a vezetést valakinek. Na de kik jönnek szóba?

A Verge szerint négy esélyes van.

Tony Bates: A cégnél a termékfejlesztési osztály vezetője. Korábban a Ciscónál volt a kereskedelmi és kisebb cégekért felelős csapat vezetője, utána pedig a Skype vezérigazgatója volt. Érti a Cisco féle vállalati termékeket is, és a Skype lakosságibb szolgáltatásait is. Ez azért fontos, mert eközött a két dolog között ingázik a Microsoft is.

Satya Nadella: A felhőszolgáltatásokért és vállalati fejlesztésekért felelős csapatot vezeti. Elég nagy tapasztalata van már a Microsoftnál.

Reed Hastings: A Netflix vezérigazgatója. Korábban a Microsoft igazgatótanácsának is a tagja volt, de nemrég közölte, hogy nem jelölteti magát újra. Ballmer nagyon odavan érte, és ez fordítva is igaz.

Stephen Elop: 2010-ben ment át a Nokiához a cégtől, most lehet, hogy visszatér. A Nokiát sikeresen alakította át egy kisebb céggé, ami inkább a Windows Phone mobilokra koncentrál.

Persze négyük közül egyik sem annyira esélyes, mert ha az lenne, azt már bejelentették volna. A verseny még mindig eléggé nyitott. Én nagyon remélem, hogy ezt is Jeff Bezos veszi majd meg. Végülis mindenkinek lehet kedvenc CEO-ja.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.